Nova požádala o licenci k digitálnímu vysílání Nova Cinema

Praha - Společnost CET 21, která provozuje televizi Nova, požádala o kompenzační licenci pro svůj filmový kanál šířený dosud přes satelitní a kabelové sítě Nova Cinema. Stanice by měla začít digitálně vysílat koncem příštího roku.

Žádost byla Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) doručena již 27. října. Podle generálního ředitele Novy Petra Dvořáka je vysílání kanálu Nova Cinema v pozemní digitální síti technicky a organizačně připraveno. „Rádi bychom ho spustili do konce letošního roku,“ dodal Dvořák.

Digitální Nova Cinema díky kompenzační licenci

Filmový kanál Nova Cinema začal přes satelit a kabel vysílat v prosinci loňského roku. Přístup k ní má podle údajů Novy v současnosti více než pětina obyvatel starších čtyř let. Po spuštění Novy Cinemy přes zemské digitální TV vysílání (zkráceně DVB-T) ve druhém multiplexu Českých Radiokomunikací bude tento kanál přístupný pro 51 procent domácností přes nastupující DVB-T.

Na takzvanou kompenzační licenci získala Nova nárok poté, co v srpnu obdobně jako Prima vyjádřila souhlas s nařízením vlády ve formě Technického plánu přechodu od analogového k digitálnímu zemskému TV vysílání. V praxi to znamená, že Nova se vzdá svých analogových kmitočtů, na které má práva až do roku 2017, a jež tak budou moci být využity v následujících několika letech pro budování dalších digitálních sítí.

Nova vypne analogový signál nejdříve v Praze

Pokud budou podle Novy splněny podmínky stanovené v plánu přechodu, začne Nova vypínat svůj analogový signál v Česku od příštího roku. První velkou oblastí, kde by se tak mělo stát - společně s ČT1 a Primou - je v dubnu Praha. V daných oblastech tak lidé budou moci sledovat Novu, ČT, Primu a TV vysílání obecně pouze přes digitální zemské vysílání, které je zdarma, či přes placené satelitní, kabelové a internetové operátory. 

Kanál Nova Cinema byl po Nově a koupi Galaxie sport (nyní Nova sport) třetím programem, který Nova začala provozovat, a druhým, který měl v názvu jméno hlavní stanice. Zároveň majitel Novy, společnost CME, získala práva na spuštění české národní verze známého hudebního kanálu MTV.