Na eBay se nebude moci obchodovat se slonovinou

San Francisco - Americká internetová aukční síň eBay zakáže od 1. ledna příštího roku na svých stránkách obchod se zbožím ze slonoviny. Výjimkou však budou starožitnosti vyrobené ze sloních klů. Zákaz se dotkne zhruba 4000 položek z nabídky aukční síně.

„Cítíme, že to je nejlepší způsob, jak ochránit ohrožené a chráněné druhy,“ vysvětlila své rozhodnutí eBay. „Nemůžeme zajistit, že skrze naši službu prodávaná slonovina je v souladu s nařízeními, která její prodej upravují.“ I nadále ale bude možné prostřednictvím internetové aukce prodávat starožitnosti s malým obsahem slonoviny. Za ty eBay považuje předměty vyrobené před rokem 1900, například piána.

„Rozhodnutí eBay distancovat se od krvavého obchodu se slonovinou je chvályhodné a je dobrým příkladem pro ostatní,“ reagovala na rozhodnutí Human Society International.

Africké slony už velký zájem o surovinu z jejich klů poslal na seznam ohrožených druhů. Internetové aukce jsou přitom jedním z kanálů, přes které se slonovina i předměty z ní obchodují. Mezinárodní fond pro ochranu zvířat dokonce uvádí, že se na jednom takovém webu vydražil i celý pár sloních klů. Vítěz aukce za něj zaplatil 21 tisíc dolarů.