Co bude po ovládání elektroniky hlasem? BBC zkouší mozkové vlny

Ovládání spotřební elektroniky se neustále zjednodušuje. Od tlačítek přešlo nejdřív k dotykovým obrazovkám a pak k ovládání hlasem. Britská stanice BBC se nyní rozhodla jít ještě dál – představila nové zařízení, pomocí kterého lze ovládat její iPlayer pouhou koncentrací mysli. Praktické využití by mohlo najít třeba u handicapovaných, kteří mají kompletně paralyzované tělo.

Možná se to zdá jako výmysl ze světa science-fiction, ale není. Ovládání televize pouhou silou vůle proměnila BBC v realitu. „Vzali jsme jednoduchý a levný headset na čtení mozkových vln a ve spolupráci s britskou vývojářskou firmou This Place jsme vytvořili prototyp Mind Control TV,“ napsal na korporátním blogu šéf vývoje obchodu v digitální divizi BBC Cyrus Saihan. „Dovoluje uživatelům otevřít experimentální verzi aplikace iPlayer a vybrat televizní pořad, který chtějí sledovat, aniž by použili cokoliv jiného než mozkové vlny.“

iPlayer je internetový archiv pořadů BBC (podobně má Česká televize svoje iVysílání). Zatím chce britské médium pomocí tohoto „interního prototypu“ předvést novou technologii hlavně svým vlastním tvůrcům. „Můžete si představit svět, ve kterém, když se budete chtít dívat na televizi, bude stačit pomyslet si 'pusť BBC One', místo abyste se zvedli z gauče pro dálkové ovládání,“ nastínil Saihan.

Jako první si vyzkoušeli nové zařízení zaměstnanci BBC. „Všichni byli schopní zapnout iPlayer a spustit pořad pouze za použití své mysli. Pro některé to bylo snazší než pro jiné, ale všem se to podařilo,“ popsal manažer britské stanice.

„Bylo to velmi zajímavé, nevěřila jsem, že to bude možné,“ reagovala jedna z účastnic pokusu. „Nemyslela jsem si, že to bude fungovat tak snadno. Jak to děláte?“ podivila se druhá. „Přemýšlím o tom, jak budu soupeřit se synem. Každý budeme mít svůj headset a budeme pomocí mozkových vln bojovat o kontrolu nad televizí,“ žertoval další.

Koncentraci měří dva senzory

A jak to tedy funguje? Náhlavní souprava má dva senzory, které měří elektrické impulzy v mozku. Zařízení tak pracuje na stejném principu jako elektroencefalograf (EEG), který se běžně používá při lékařských vyšetřeních. Jeden senzor se dotýká čela uživatele a další je uložen ve sponě připojené k uchu.

Headset měří koncentraci diváka a při dosažení určité úrovně vyšle příkaz k zapnutí aplikace iPlayer. Následně dostane uživatel na výběr z pěti nejpopulárnějších pořadů, přičemž každá položka se na deset sekund zvýrazní – pokud chce divák daný program sledovat, má právě deset sekund na zaměření své koncentrace a spuštění videa.

BBC iPlayer čeká, až uživatel zaměří koncentraci, aby se aplikace mohla spustit
Zdroj: ČT24/BBC
BBC iPlayer nabízí pět nejsledovanějších videí. Při zvýraznění konkrétní položky ji může divák spustit "silou mysli"
Zdroj: ČT24/BBC

Pomocí impulzů vycházejících z mozku by lidé mohli v budoucnu ovládat nejen televize, ale i další elektronická zařízení. „Že se to bude líbit gaučovým povalečům, je zjevné, ale možnost ovládat televizi bez nutnosti pohnout jediným svalem může představovat velkou výhodu pro některé handicapované,“ poznamenal britský Independent. Podle Guardianu je poslední inovace součástí širšího výzkumu BBC, jak zpřístupnit mediální služby lidem s handicapem.

„Třeba lidem postiženým nemocí motoneuronu nebo syndromem uzamčení by se mohl otevřít online svět informací a zážitků, který my ostatní považujeme za samozřejmý,“ uvedl příklady Saihan. Zároveň ale přiznal, že ovládání elektroniky pomocí mozkových vln je stále ještě v plenkách. I současný prototyp dokáže zpracovat jen základní příkazy jako zapnout/vypnout nebo spustit/ukončit přehrávání a podobně.

Newsroom ČT24 (zdroj: ČT24)