V Novinářské ceně uspěly reportáže ČT z Ukrajiny, Havířova i českých nemocnic

Reportéři České televize opět uspěli v soutěži nadace Open Society Fund o Novinářskou cenu za loňský rok. Nejlepší audiovizuální rozhovor se podle poroty podařilo vytvořit skupině reportérů České televize, která dokumentovala dění na Ukrajině. Za nejlepší audiovizuální reportáž si cenu převzal Reportér ČT David Macháček, který se věnoval kauze hrozícího zbourání havířovského vlakového nádraží. Porota ocenila i to, že reportáží přispěl k záchraně této kulturní památky. Nejlepším audiovizuálním analyticko-investigativním příspěvkem se stala reportáž Anety Snopové a Markéty Dobiášové, ve které poukázaly na podivné praktiky při nákupu stejných přístrojů rozličnými českými nemocnicemi.

Celkem porota Novinářské ceny 2014 mezi 413 příspěvky ocenila 14 autorů. Kromě těch z České televize uspěli také novináři Aktuálně.cz, Respektu a Reportér Magazínu. „Všichni vítězové a vítězky, ale také nominovaní si zaslouží velkou gratulaci, neboť konkurence byla v letošním ročníku ještě větší než v těch předcházejících a poroty neměly jednoduché rozhodování,“ uvedl Robert Basch, ředitel nadace Open Society Fund, která soutěž pořádá spolu s českým Googlem a společností NEWTON Media a.s.

S Horizontem ČT 24 k dění na Ukrajině uspěli v kategorii audiovizuální žurnalistiky nejlepší rozhovor, beseda nebo diskuse Michal Kubal, Josef Pazderka, Jakub Szántó, u nichž porota ocenila především komplexní a analytické zpracování aktuálního tématu. „Na začátku informační války se týmu podařilo zajistit různorodé zdroje a vyvarovat se názorové zatíženosti. Příspěvek dokázal skloubit více formátů a poskytnout tak širší kontext. Důležité je vyzdvihnout také osobní nasazení a odvahu reportérů na místě konfliktu,“ zdůvodnila porota své rozhodnutí.

Novinářské angažmá a znalost tématu, to přineslo cenu za nejlepší audiovizuální reportáž Davidu Macháčkovi. Reportáž s názvem Konečná pro havířovský Brusel? se věnuje zápasu sdružení Důl architektury a občanské společnosti proti zastupitelstvu města Havířova a Českým drahám o historicky cenné havířovské nádraží v bruselském stylu, na které už byl vydán demoliční výměr.

Konečná pro havířovský Brusel? (zdroj: ČT24)

Reportáž Černá díra zdravotnictví Anety Snopové a Markéty Dobiášové byla oceněna jako nejlepší analyticko-investigativní příspěvek mezi audiovizuálními díly. Porota na reportáži ocenila hlavně srozumitelné zpracování závažného tématu a jeho dopad na diváky, svižnost, přehlednost a široké spektrum použitých zdrojů. „Autorky na dobře propracované jednotlivosti ukázaly fungování celého systému jako takového,“ domnívá se porota.

Černá díra zdravotnictví (zdroj: ČT24)