Konvoj budí vášně i na sociálních sítích

Příznivci a odpůrci amerického konvoje se v ostrých debatách nestřetávají jen v ulicích českých měst, ale také na internetu. Nejčastěji se sdružují ve facebookových skupinách a následně se pomocí této sítě svolávají k různým akcím. Spíš než jako pevně organizovaná sdružení s jasným cílem ale slouží facebookové skupiny jako velmi živá diskusní fóra.

Newsroom ČT24 (zdroj: ČT24)

Zatímco demonstrace pro a proti průjezdu amerického konvoje Českem se soustřeďují do několika posledních dnů, vášně na sociálních sítích budí třídenní pobyt amerických vojáků už několik týdnů. Mezi podporovateli konvoje je nejvýraznější událost Hi Friends! Pozdrav konvoji NATO, na kterou se přihlásily tisíce lidí. Organizátoři plánují po trase rozmístit tzv. czechpointy a dokonce nabízejí ke stažení grafiku, kterou si lidé můžou vytisknout na transparent, a přivítat tak americké vojáky.

Z hlediska počtu členů a aktivity ale jednoznačně vede protestní akce nazvaná Zastavíme americký konvoj, ke které se přidalo více než 1,5 tisíce uživatelů. Vedle této události organizují odpůrci konvoje i menší regionální shromáždění – například v Pardubicích, Harrachově nebo Vyškově. Většinou se na ně nahlásily desítky až stovky lidí.

V souvislosti s konvojem se objevila i kauza skupiny Neprojdou. Ta opět ukázala, že ne všechno na sociálních sítích je takové, jak se na první pohled zdá. Skupinu vede bývalý senátor Jiří Vyvadil, výrazný prorusky orientovaný politický aktivista. Skupina nabrala necelou tisícovku členů a měla sloužit k lepší koordinaci aktivit při blokaci amerického konvoje. Ochromili ji ale tzv. trollové – lidé, kteří se tvářili jako její příznivci, avšak později se ukázalo, že stojí na opačné názorové straně a mezi členy jen záměrně způsobili chaos.

Za celou recesí stáli aktivisté Jaroslav Cerman a Robin Kvapil, kteří mají blízko k hnutí Žít Brno. Jednoho z nich dokonce Jiří Vyvadil opakovaně jmenoval svým zástupcem; po prozrazení je ale vyloučil. Kromě toho, že Cerman popsal svůj pohled na celou věc na blogu, stala se kauza vděčným tématem i pro tradiční média, zejména zpravodajské servery.

Americký konvoj čítající na 120 vozidel a asi pět stovek vojáků, kteří se vracejí ze cvičení v Pobaltí na svou domovskou základnu v Bavorsku, projede Českem po třech trasách. Hraniční přechody překročí v neděli a po noci strávené na třech různých vojenských základnách se všechny části konvoje spojí v pondělí v Praze. Území republiky opustí kolona ve středu 1. dubna v Rozvadově (více zde).

Plán průjezdu vojsk NATO přes české území
Zdroj: ČT24/ČT24, ČTK
Vydáno pod