Video s ráznou libanonskou moderátorkou už vidělo 8 milionů lidí

Virální senzací se v uplynulém týdnu stalo video s rozhovorem libanonské televize Al Jadeed, ve kterém se rázná moderátorka Rima Karaki pohádala s islámským učencem Hanim Al-Sebaiem. Na portálu YouTube dosud nasbíralo 8 milionů diváků a zaujalo i Čechy – v půli týdne se stalo nejsledovanějším videem mezi tuzemskými uživateli staršími pětadvaceti let.

Tématem rozhovoru televize Al Jadeed z 2. března byl vztah křesťanů k Islámskému státu a důvody, které je vedou k tomu, aby se začlenili do řad této radikální organizace. Když se muslimský učenec Hani Al-Sebai rozpovídal o historických souvislostech, moderátorka Rima Karaki mu skočila do řeči a požádala jej, aby se věnoval současnosti. Důvodem bylo mimo jiné to, že měla na rozhovor omezený čas a bála se, že téma nestihne probrat celé.

Respondenta to ovšem rozlítilo. „Už jste skončila? Držte hubu, abych mohl mluvit,“ obořil se na moderátorku. „Jak může respektovaný šejk jako vy říct televizní moderátorce, aby držela hubu?“ nedala se Karaki.

Rima Karaki v rozhovoru s Hanim Al-Sebaiem
Zdroj: ČT24/YouTube/MEMRITVVideos

„Dělat s vámi rozhovor je pod moji úroveň,“ pokračoval Al-Sebai. „Jste žena, která …“ Tuto větu už ale nedokončil, protože mu režie odpojila mikrofon. „Buď je mezi námi vzájemný respekt, nebo rozhovor končí,“ uzavřela celou epizodu moderátorka.

Video sdílel na YouTube americký institut MEMRI, který se zaměřuje na výzkum médií Středního východu. Na základě nahrávky nyní mnozí Rimu Karaki oceňují jako bojovnici za práva žen. Ona sama ale v rozhovoru pro britský deník The Guardian uvedla, že se jako hrdinka rozhodně necítí, pouze bránila vlastní důstojnost. „Cítila jsem, že mám právo říct, že jsem to já, kdo rozhoduje o tématu,“ popsala Karaki. „Z mého pohledu to nemá nic společného s náboženstvím nebo politikou, je to věc etiky a slušnosti,“ dodala na adresu šejkova chování.

Newsroom ČT24 (zdroj: ČT24)