BBC spustila „ochutnávač“ nových projektů

Britská veřejnoprávní stanice BBC se rozhodla poodhalit víc ze své digitální kuchyně a spustila novou webovou stránku BBC Taster, což v překladu znamená něco jako „ochutnávač“. Slibuje si od ní, že se stane jakýmsi inkubátorem nových nápadů a projektů. Kromě toho nabídne exkluzivní obsah, který vznikne pouze pro web a do vysílání se nedostane.

Ještě předtím, než nové náměty rozjede takzvaně ve velkém, chce pomocí ochutnávače BBC zjistit, jak se divákům připravované pořady či aplikace líbí. Vyzývá je proto, aby nové produkty vyzkoušeli, ohodnotili nebo doporučili svým přátelům prostřednictvím sociálních sítí.

Znamená to, že zatímco dříve se vývoj nových projektů prováděl především interně, teď se některé z nich dostanou na veřejnost už ve fázi experimentování a testování. Jak je patrné z propagačního videa, BBC Taster se zaměřuje zejména na mladé lidi, pro které je přirozené pohybovat se v digitálním prostředí. A pro tradiční rozhlasové a televizní vysílatele je tak čím dál těžší přilákat jejich pozornost.

Co lze v ochutnávači BBC vyzkoušet? Zajímavá je třeba aplikace Your Story (Tvůj příběh), kde si každý může vytvořit osobní časovou osu a propojit ji s archivem zpravodajství – a zjistit tak třeba, co běželo ve zprávách v den jeho narození nebo když šel poprvé do školy.

Newsroom ČT24 se věnoval také Turecku, kde soud začátkem týdne Facebooku nařídil zablokovat stránky, které údajně urážely proroka Mohameda. Stalo se tak jen dva týdny poté, co se turecký premiér Ahmet Davutoglu vrátil z Paříže, kam jel uctít památku obětí teroristického útoku na Charlie Hebdo. Podle zdrojů New York Times Facebook soudu vyhověl a stránky opravdu zablokoval. Soud mu totiž hrozil kompletním zákazem sítě v celé zemi.

Newsroom ČT24 (zdroj: ČT24)