Nectí svobodu slova, žaluje Twitter americkou vládu

San Francisco - Americká internetová společnost Twitter zažalovala vládu Spojených států i Federální úřad pro vyšetřování (FBI) kvůli porušování svobody projevu. Současná legislativa totiž firmě brání zveřejňovat informace o vládním dohledu nad uživateli sociální sítě Twitter.

Twitter žaluje americkou vládu (zdroj: ČT24)

Podle Twitteru vláda USA nerespektuje první dodatek americké ústavy, který zaručuje právo na svobodu slova. Internetové společnosti totiž třeba nesmí poskytovat přesné údaje o tom, kolik obdržely od vládních úřadů žádostí o informace o uživatelích. Žaloba konkrétně míří proti ministerstvu spravedlnosti a Federálnímu úřadu pro vyšetřování.

Už v dubnu předala společnost vládě analýzu, která se na transparentnost ve sdílení dat zaměřuje. Úředníci ale firmě dodnes nedali povolení její výsledky zveřejnit. Přesně totiž ukazuje, kolik žádostí a jaké osobní informace vláda po společnosti požaduje. K Twitteru by se časem mohly přidat i další firmy.

Twitter tvrdí, že se svou žalobou snaží přimět vládu k větší transparentnosti ohledně žádostí o údaje. Upozorňuje, že současná pravidla internetovým podnikům dokonce zakazují sdělit, že žádnou takovouto žádost neobdržely. „Doufáme, že se k Twitteru připojí další technologické podniky,“ řekl podle serveru BBC Jameel Jaffer z Americké unie pro občanské svobody.

Stěžoval si i Google, Facebook či Dropbox

Twitter je bezplatnou službou, jejímž prostřednictvím si uživatelé mohou sdělovat krátké vzkazy v délce do 140 znaků. V polovině letošního roku měla tato služba přes 270 milionů aktivních uživatelů.

Už v minulosti protestovala proti vládním požadavkům na sdílení dat řada z největších amerických technologických firem - třeba Google, Facebook nebo Dropbox. Apple se pak nařízení pokusil obejít - uživatelská data zakódoval tak, že jsou nedosažitelná.