Výzva pro Putina: Nechá si vládce Kremlu polít hlavu kýblem vody?

Praha - Sociální sítě jsou v posledních dnech doslova přeplněné videi, na kterých se slavné osobnosti ze světa šoubyznysu, sportu i světové politiky polévají ledovou vodou. Cílem celé akce, která se stala slušným virálem, je podpora boje proti nevyléčitelné amyotrofické laterální skleróze. Celosvětová štafeta teď čeká, jak se k výzvě postaví ruský prezident Vladimir Putin, kterého nominoval americký herec Vin Diesel.

Akci spustila nezisková organizace ALS Association, která sbírá peníze pro boj s amyotrofickou laterální sklerózou (odtut název ALS). Princip je jednoduchý: jakmile někdo obrdží výzvu, musí se během 24 hodin polít kbelíkem s ledovou vodou. Má také právo nominovat další tři osobnosti. Pokud vyzvaná osoba odmítne, měla by na konto ALS Association poslat 100 dolarů. V praxi to samozřejmě funguje tak, že peníze celebrity posílají, i když ledovou koupel podstoupí. A v návaznosti na to přispívají i obyčejní lidé, které by kampaň proti amyotrofické laterální skleróze jinak těžko zaujala.

V úterý ALS Association oznámila, že na její konto dorazilo už 22,9 milionu dolarů.  

Amyotrofická laterální skleróza je progresivní, fatální, neurodegenerativní onemocnění mozku. Způsobuje degeneraci a ztrátu mozkových a spinálních motoneuronů, tj. buněk centrální nervové soustavy, které ovládají vůlí ovlivnitelné svalové pohyby. Kvůli tomu dochází k postupné svalové slabosti až atrofii. Mozek nakonec není schopen ovládat většinu svalů a pacient zůstává paralyzován, při zachování psychických a mentálních schopností. Proč u jedinců nemoc propukne, není zatím známo.

(Zdroj: Wikipedia)

Zakladatel Microsoftu Bill Gates rozhodně nic nepodcenil a výzvy se ujal pěkně „po inženýrsku“:

Herec Vin Diesel, který k akci vyzval kromě ruského prezidenta Vladimira Putina i americkou první dámu Michelle Obamovou a herečku Angelinu Jolie:

Těžko by mohl u virálu chybět zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg. Nominoval Billa Gatese a po akci jen suše prohlásil „To bylo fakt studené.“

O největší vřískot se postarala americká moderátorka a jedna z nejvlivnějších osobností světa, Oprah Winfreyová,…

…která následně vyzvala režiséra Stevena Spielberga. Ani očekávání přívalu ledové vody ho nedonutilo smeknout svou pověstnou kšiltovku:

Do akce se rychle zapojil i jamajský sprinter Usain Bolt:

A hollywoodský rebel Charlie Sheen to vzal celé tak trochu po svém - místo vody si na hlavu z hrnce vysypal dolarové bankovky:

Do Ice bucket challenge se už zapojují i české osobnosti. Například brankář Petr Čech, tenista Tomáš Berdych, zpěvačka Lucie Vondráčková nebo dvojnásobná vítězka Wimbledonu Petra Kvitová.