YouTube zpoplatní své hudební služby

Los Angeles – Hudební server YouTube plánuje, že pro uživatele své služby zpoplatní. Navíc pokud vydavatelství nezaplatí předplatné, server zablokuje v příštích dnech jejich videa. Týkat by se to mohlo i umělců jako například Adele či Artic Monkeys, jejichž nezávislá vydavatelství odmítla na předplatné přistoupit.

Podle redaktora serveru Technet.cz Romana Všetečky se spekuluje o tom, že hudba bude na YouTube dostupná i nadále. Ovšem bez předplatného se nejspíše uživatelé nevyhnou reklamám. Kolik lidé zaplatí, vlastník serveru – společnost Google – zatím neprozradila. 

Člen vedení YouTube Robert Kyncl britskému deníku The Financial Times upřesnil, že vydavatelské společnosti, které podepsaly nově zaváděné platební podmínky, představují 95 procent světového hudebního průmyslu. Podepsat nicméně prý stále odmítají i některá významná nezávislá hudební nakladatelství jako například XL Recordings a The XX and Domino.

„Neustále pracujeme na nových způsobech, jak by si lidé mohli užít obsah YouTube na obrazovkách různých zařízení a snažíme se nabízet našim partnerům více příležitostí k oslovení fanoušků a zvýšení příjmů,“ hájí se Google. Právě zisky jsou to, o co se některá hudební vydavatelství tak bojí. Doteď dostávaly podíl z reklamy jak na oficiálních kanálech, tak i z pirátských nahrávek.

Jakub Čížek, redaktor Živě.cz

„Stávající YouTube v současné podobě nejspíše bude fungovat nadále, ale lidé si budou moct zaplatit pokročilejší verzi, která bude bez reklam. Ty jsou nyní hlavním zdrojem příjmu YouTube. Hudební videa si pak uživatelé budou moci skládat do playlistů apod.“

Hrozba, že americký server po avizovaném zavedení předplatného vyjme ze svého katalogu některá nakladatelství a jejich i velmi známé umělce, kteří nové podmínky odmítnou, se objevila v květnu. Představitelé některých nezávislých hudebních producentů v Evropě tehdy podle agentury AFP uvedli, že pokud YouTube nezmění své podle nich nepřijatelné podmínky, obrátí se o pomoc na Evropskou komisi.

Každý měsíc navštíví YouTube zhruba miliarda lidí. Jestli ale budou uživatelé ochotní za hudbu, která byla doteď zcela zdarma, platit, se podle odborníků teprve ukáže.

Vydáno pod