Pulitzera dostal Guardian a Washington Post – za Snowdena

Washington – Držitelem letošní Pulitzerovy ceny se staly deník Washington Post a americká mutace britského Guardianu. Nejslavnější novinářské ocenění jim bylo uděleno za odhalení odposlouchávacího programu americké rozvědky NSA; k informacím, které zachvěly i Bílým domem, novinářům obou listů dopomohl někdejší pracovník NSA Edward Snowden. Ten označil ocenění za zadostiučinění pro všechny, kteří věří v to, že veřejnost má ve vládě poslání.

Novináři Glenn Greenwald, Ewen MacAskill a Laura Poitrasová z britského deníku The Guardian a Barton Gellman z amerického listu The Washington Post již za odhalení skandálu NSA dostali žurnalistickou cenu George Polka za rok 2013. V příslušných článcích britského a amerického listu se veřejnost dozvěděla, že americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) shromažďovala informace o telefonických hovorech a e-mailech milionů Američanů.

Zprávy vycházely z dokumentů zveřejněných spolupracovníkem NSA Edwardem Snowdenem. Později se ukázalo, že služba sledovala i miliony cizinců, včetně desítek hlav států a vlád, což zkomplikovalo diplomatické vztahy USA i s jejich spojenci – zejména s Německem.

Zveřejnění rozsáhlého špionážního programu NSA po teroristických útocích z 11. září 2001 vyvolalo vlnu rozhořčení v americké i světové veřejnosti a vedlo k přípravě změn těchto programů. Snowden, který nyní žije v ruském exilu, byl ve Spojených státech obviněn ze špionáže a dalších trestných činů a v případě usvědčení mu hrozí až třicetileté vězení.

Snowden v prohlášení, které vydala nezisková organizace Freedom of the Press Foundation, cenu označil za zadostiučinění pro „každého, kdo věří v to, že veřejnost má ve státní správě funkci“. Také vyslovil uznání „statečným reportérům a jejich kolegům, kteří při práci čelí mimořádnému zastrašování včetně vynuceného ničení novinářských materiálů, nemístného využívání protiteroristických zákonů a řady dalších způsobů nátlaku, který je má zastavit“. 

Nejlepšího amerického komentátora najdete v Detroitu

Ocenění za investigativní reportáže si odnesl washingtonský reportér Chris Hamby, nejlepšími mezinárodními reportéry byli v loňském roce Jason Szep a Andrew Marshall z agentury Reuters. Jediničkou mezi americkými komentátory se stal Stephen Henderson z Detroit Free Press, nejlepší kritičkou Inga Saffronová z z The Philadelphia Inquirer.

Další významné Pulitzerovo ocenění dostali pracovníci listu The Boston Globe za rychlé zpravodajské pokrytí loňského bombového útoku na maraton v Bostonu, při němž zahynuli tři lidé. Cenu získali v kategorii bleskové zpravodajství. Deník The New York Times získal cenu ve dvou fotografických kategoriích za reportáže z bostonského atentátu a z teroristického útoku na nákupní středisko v Keni.

Součástí Pulitzerových cen jsou tradičně i ocenění mimo oblast žurnalistiky. Nejvýraznějším počinem v oblasti beletrie se stal The Goldfinch (Stehlík) od Danny Tarttové, Kolumbijská univerzita ocenila i životopis první americké novinářky Magaret Fullerové, který napsala Megan Marshallová.

Seznam všech oceněných včetně ukázek z jejich prací naleznete zde.

Ceny za vynikající přínos pro žurnalistiku a literární a hudební obory nesou jméno Josepha Pulitzera, amerického novináře a vydavatele původem z Maďarska. Od roku 1917 je uděluje newyorská Kolumbijská univerzita. Jsou určené pouze americkému tisku a tvůrcům. Laureátům Pulitzerovy ceny, vyjma autorů, jejichž práce jsou odměněny zlatou medailí, přísluší odměna 10 tisíc dolarů (asi 185 000 korun). Pulitzerovy ceny se udělují mimo jiné za investigativní reportáž, domácí zprávy, mezinárodní zpravodajství, komentář, aktualitu, úvodník či komiks.