První velkou oblastí bez analogového příjmu bude Praha

Praha - První velkou oblastí, v níž ČT1, Nova a Prima vypnou svůj analogový signál, se zřejmě v dubnu příštího roku stane Praha. Odpojen bude signál z vysílače v Mahlerových sadech, označovaný jako "žižkovský". Vyplývá to z Technického plánu přechodu (TPP), s nímž Nova a Prima i přes některé výhrady v pátek vyjádřily souhlas. Podle plánu přechodu se vypnutí dotkne 1,17 milionu lidí.

Vypnutí analogové Novy, Primy a ČT1 bude prvním společným vypnutím analogového vysílače velkého výkonu, který by měl podle schváleného plánu přechodu nastat. „Vypínání analogového signálu by mělo být synchronní. První termín je duben 2009 pro ČT1, Novu a Primu. ČT2 by měla být vypnuta letos v září. Týká se to oblasti Praha město, vysílače na stanovišti Mahlerovy sady,“ řekl šéf Českého telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák.

Část termínů, které plán přechodu obsahuje má již zpoždění, které se týká zejména vypínání analogové ČT2, kvůli kterému se může digitální vysílání ČT přesunout ze současných dočasných kmitočtů na trvalé, do takzvané sítě vysílačů veřejné služby. Analogová ČT2 měla být podle plánu přechodu vypnuta již v červenci v jižních Čechách z vysílače na Kleti a v Praze a okolí z vysílače Cukrák.