ČT: Do záznamů jednání sněmovny redakčně nezasahujeme

Praha – „Česká televize nemá vliv ani na obrazovou, ani na zvukovou podobu záznamu z jednání Poslanecké sněmovny.“ Zástupci veřejnoprávní instituce na to upozornili v aktuální tiskové zprávě, kterou ČT vydala v souvislosti se slovy premiéra v demisi Jiřího Rusnoka. Na záznamu, o němž tento týden informovala média a který běžel ve vysílání ČT, předseda vlády sděloval svým kolegům obavy z toho, že bude muset odcestovat do JAR na pohřeb Nelsona Mandely.

Záznam z jednání Poslanecké sněmovny, na kterém odstupující premiér Jiří Rusnok vyjadřuje svou nechuť nad cestou do JAR, zveřejnila média v sobotu. Premiér se následně za své nevhodné vyjádření omluvil (čtěte víc). Na pohřbu Nelsona Mandely bude Česko reprezentovat ministr zahraničí v demisi Jan Kohout.

Česká televize nyní upozornila na to, že podobu záznamu nemohla nijak ovlivnit. „Výstupy z robotických kamer, které jsou v sále umístěny, jsou zpracovávány v režii ČT přímo v budově sněmovny, zvukový signál pak Česká televize nezpracovává vůbec, je kompletně dodáván ze zvukové režie Parlamentu ČR,“ uvedla tisková mluvčí Alžběta Plívová.

TISKOVÁ ZPRÁVA: Česká televize do záznamů jednání Sněmovny redakčně nezasahuje

Česká televize již tradičně poskytuje ve svém vysílání prostor jednání obou komor Parlamentu České republiky. Jak aktuální dění v Senátu, tak v Poslanecké sněmovně má totiž významný celospolečenský dopad, o kterém musí veřejnoprávní médium dostatečně informovat.

Záznamy ze schůzí však nevznikají v režii České televize, která do nich také nijak redakčně nezasahuje. Česká televize měla možnost vlastní materiál z jednání pořizovat do roku 2009, kdy došlo ke změně možností přístupu audiovizuální techniky do hlavního jednacího sálu. Od té doby je jedinou cestou, jak záznam ze schůze odvysílat, převzít jej v takové podobě, ve které jej poskytne sama Poslanecká sněmovna. Její zaměstnanci totiž ovládají jak kamery, tak mikrofony v sále.

Výstupy z robotických kamer, které jsou v sále umístěny, jsou zpracovávány v režii ČT přímo v budově sněmovny, zvukový signál pak Česká televize nezpracovává vůbec, je kompletně dodáván ze zvukové režie Parlamentu ČR. Poté již signál putuje na studiový rozvod objektu zpravodajství ČT, kde je následně přepsán na kazety a připraven k odvysílání.

Česká televize tak nemá vliv ani na obrazovou, ani na zvukovou podobu záznamu z jednání.

Vydáno pod