Kraje vyrazily do boje proti nástrahám internetu, pomůžou dětem i rodičům

Plzeň – České kraje se rozhodly společně bojovat proti rizikům, kterým musí na internetu a sociálních sítích čelit ohrožené skupiny obyvatel – zejména děti. Ve společném projektu jim chtějí pomoci třeba s tzv. kyberšikanou. Vlastní programy už má několik regionů, teď ale celý záměr podpořila Asociace krajů.

S vývojem nových technologií se mění formy šikany a nebezpečí, jimž jsou děti vystaveny. Snadno se kvůli nevědomosti či naivitě stávají terčem zesměšňování, urážek, obtěžování, vyhrožování, zneužití údajů či focení a natáčení s následným zveřejněním bez souhlasu. Kraje chtějí, aby zejména děti věděly, jak se těmto rizikům bránit – a společně s nimi i jejich rodiče a učitelé.

„Děti zároveň v tomto věku často nedokážou rizika identifikovat, neboť nemají dostatek životních zkušeností a ani v rámci školní výuky není této oblasti prevence ve většině případů věnována dostatečná pozornost,“ míní náměstek plzeňského hejtmana Ivo Grüner (ČSSD).

Právě Plzeňský kraj rozjel už před dvěma lety vlastní projekt eBezpečnost. Jeho součástí jsou testy, kvízy či série školení učitelů a žáků. V roce 2011 byla tématem kyberšikana, loni Facebook a letos se projekt zaměřil na online nakupování. Podobně se bezpečnosti na síti věnují také na Vysočině či v Olomouckém a Jihomoravském kraji.

Spolupráce nyní krajům umožní, aby postupovaly koordinovaně, předávaly si zkušenosti i úspěšné nápady. Budou se také podílet na financování společných aktivit, na něž se pokusí získat národní a evropské granty.

Sledování serveru YouTube
Zdroj: Christian Beier/ČTK/Picture Alliance

„Kultivace internetového prostředí a soustavné informování nejcitlivější cílové skupiny uživatelů je náš společný cíl, který by měl pomoci snížit počet obětí kybernetických škůdců a zajistit, aby se internet stal bezpečným prostředím pro všechny,“ shrnul Jiří Palyza z Národního centra bezpečnějšího internetu, které je odborným garantem projektu.

Zvládnutí bezpečného pohybu na internetu přitom není jen problémem dětí, jak potvrzuje jeho kolega Zdeněk Záliš: „Bohužel, možná největší ohroženou skupinou jsou v podstatě rodiče, kteří ne vždycky internetu rozumí.“

Fingované e-shopy před Vánocemi sbírají data uživatelů

Policie už letos musela řešit více než 2 500 internetových trestných činů. Nejčastěji se jedná o finanční podvody nebo krádeže osobních dat. Často využívaným trikem podvodníků je založení falešného internetového obchodu – nic netušící zákazníci jim při vyplňování objednávky prozradí své osobní údaje vlastně sami. Na objednané zboží však čekají marně.

Bezpečnost na internetu tématem Událostí (zdroj: ČT24)

„Setkáváme se v tomto předvánočním čase s tím, že se začínají objevovat elektronické obchody, které vzniknou krátkodobě, jenom aby načerpaly tyto informace,“ říká Karel Kuchařík z odboru informační kriminality Policejního prezidia. Zaměření podvodníků na on-line nákupy není náhodné. Od roku 2003 se počet lidí, kteří nakupují přes internet, podle Českého statistického úřadu zdesetinásobil – z 300 000 na 3 miliony.

Připojení k internetu lze podle ČSÚ najít už ve dvou třetinách českých domácností – nejvyšší podíl registrují statistici v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji; naopak nejméně v Libereckém a Olomouckém kraji.