Kalifornie lidem umožní zametat jejich stopy na netu

Praha - Brouzdání po internetu není zdaleka tak anonymní, jak si mnozí uživatelé myslí. Ačkoliv o tom internetová generace ví, často odkrývá své soukromí a později, třeba při hledání práce, toho lituje. A právě v reakci na to dostanou mladí Kaliforňané jako první na světě možnost svou internetovou minulost vymazat. „Mazací tlačítko“ budou muset mít k dispozici všechny sociální sítě. Alespoň tak si to představují tvůrci zákona, který podepsal kalifornský guvernér Jerry Brown a jenž by měl začít platit od roku 2015. Odborníci však varují, že tak jednoduché to s odstraněním digitální stopy nebude.

Každý příspěvek na sociálních sítích, blogu či v internetové diskusi nechává po autorovi informace, jejichž prostřednictvím lze o každém z nás ledacos zjistit. Nový kalifornský zákon má v praxi zařídit, aby tyto informace byly technicky nevyhledatelné. Zejména mladí lidé by kvůli tomu v dospělosti neměli čelit šikaně nebo vydíraní třeba při přijetí na vysokou školu či do zaměstnání. „V digitální době nás totiž mohou chyby, které jsme udělali ještě jako děti, provázet po celý život,“ upozornil v listu Huffington Post Jim Steyer ze společnosti Common Sense Media.

Americký trh práce je přitom v této oblasti velmi specifický: 9 z 10 tamních firem už v roce 2011 využilo či plánovalo využít pro nalezení nových zaměstnanců Facebook, Twitter nebo LinkedIn. „Sociální sítě v oblasti náboru zaměstnanců hrají podstatnou roli, protože jde o zdroje unikátních informací volně k dispozici, které není možné získat nikde jinde,“ sdělila Hana Rumíšková, konzultantka Advanced Search Technology. 

Není pak překvapivé, že k omezení digitální stopy přistoupila jako první Kalifornie, jejíž Silicon Valley je rodištěm nebo domovem řady firem pracujících na bázi informačních technologií. Prioritně se „mazací tlačítko“ objeví po přihlášení k síti mladým lidem do 18 let, protože právě junioři hledající si první práci anebo ucházející se o studium na univerzitě jsou podle výzkumů nejčastěji oběti vydírání a nátlaku kvůli své elektronické minulosti.     

Mazací tlačítko jako šidítko?

Odpůrci zákona považují nařízení k výmazu obsahu za nesystémové. A skeptická je i většina odborníků oslovených portálem ČT24. „Chápu sice důvody, ale přesto si myslím, že přílišná regulace internetu nic neřeší a ničemu nepomůže. Jen to zaplavuje legislativu,“ upozorňuje Tomáš Jindříšek, spoluzakladatel agentury Dark Side, která se na nová média specializuje. Nedůvěru k tomuto zákonu má i publicista Miloš Čermák: „Nemyslím, že by bylo technicky možné všechno vymazat. Podle mě je to předem prohraný boj. Jakmile je něco on-line, tak vás žádný knoflík nezachrání. Dá to lidem falešný pocit bezpečí.“

Podle posledního průzkumu washingtonského střediska PewResearch se své digitální stopy snaží nějakým způsobem maskovat až 86 % Američanů. Mnoho z nich se totiž bojí, že je internet zná líp než jejich kamarád či životní partner. Každý desátý, který se průzkumu účastnil, navíc uvedl, že vlastní neopatrností přišel o citlivá data či osobní údaje. Šest procent dotázaných si stěžovalo na pošramocení pověsti kvůli své aktivitě na sociálních sítích.

Naopak soudní znalec v oblasti internetového práva Vladimír Smejkal snahu kalifornských úřadů vidí pozitivně. „Sociální sítě páchají obrovské škody, nejen co se týče pracovních vztahů, ale i těch osobních. Proto tlak na provozovatele sociálních sítí tuto možnost skutečně povolit a zpřístupnit uživatelům vítám,“ míní Smejkal. „Jen jde o to, jestli to pak v budoucnu bude platit jen pro jeden stát USA, nebo i pro další části světa. Globalita internetu je totiž v přímém rozporu s teritorialitou práva,“ dodává. 

Podle Smejkala to ale nebude jednoduché uvést do praxe. Ačkoliv velcí hráči jako Facebook, Twitter nebo Instagram možnost postupného mazání již nabízejí, existují stránky, které veškerý veřejný obsah automaticky shromažďují a ukládají. 

„Dostupných je hned několik programů, jako je třeba Wayback Machine, které archivují obsah a vzhled internetu až několik let dozadu. Pro svou práci je pak využívají i kriminalisté, když chtějí zjistit, jak vypadala nějaká stránka třeba před 5 lety a jaké informace nabízela,“ dodává Smejkal.

  • Notebook autor: iStock, zdroj: ISIFA/Thinkstock
  • Ilustrační foto autor: iStock, zdroj: ISIFA/Thinkstock

Chce práci? Zkontrolujte si svou stopu na internetu

Že je dobré si svou identitu na webu skutečně hlídat, potvrzuje Luboš Rejchrt z Asociace poskytovatelů personálních služeb: „Procházení profilů kandidátů na sociálních sítích či dohledávání informací o nich přes internet je dnes v podstatě neodmyslitelně spojeno s pracovním pohovorem. I když si personalisté musí ověřovat kvality žadatelů i jinak - osobní pohovory, testy či reference od zaměstnavatelů.“

Ne všichni se ale s tímto trendem plně ztotožňují. Stále mnoho personalistů a konzultantů sází raději na starý dobrý přístup, kdy hledají ve svých databázích a mezi svými kontakty z minulosti. „Já si myslím, že by to neměla být věc, která by měla člověka zcela diskvalifikovat. Pokud není personalista upjatý, tak ví, že život není jen černobílý a mantinely jsou daleko širší. Ti lidé, kteří kandidáty vybírají, přece nežijí ve vzduchoprázdnu. To by byl alibismus,“ dodává Rejchrt. 

Tomáš Jindříšek, spoluzakladatel agentury Dark Side

„Stopy na internetu zcela smazat nelze. Databáze je decentralizovaná a nikdo nikdy nezabrání tomu, aby si vaše citlivá data někdo vyfotil či stáhl. Pak jen s hrůzou můžete čekat, kdy to na vás vytáhne.“

A mazací tlačítko by se mnohdy hodilo i dospělým. „Někdy jsou naše děti vlastně opatrnější než my. Vztah lidí k soukromí se mění. Jsou i studie, které ukazují, že se například večírky v Americe přizpůsobily a vlastně zkazily tím, že každý má na mobilu foťák a hned to může publikovat na Facebook,“ uzavírá Miloš Čermák.