Al-Džazíra to zkouší na americkém trhu, lehké to ale mít nebude

New York – Arabská zpravodajská televize Al-Džazíra spustila vysílání svého amerického kabelového kanálu Al-Jazeera America. Zároveň v USA ukončila vysílání své anglické verze. Novou zpravodajskou televizi na americkém trhu založila na operacích bývalého televizního kanálu Current TV, který počátkem roku televize ovládaná katarským emírem koupila od bývalého amerického viceprezidenta Ala Gorea – podle odhadu za půl miliardy dolarů. Přenášet vysílání nové televize už ale odmítly společnosti Time Warner Cable a U-verse.

Americká Al-Džazíra slibuje, že bude poskytovat vyvážené a netendenční zpravodajství, kde nebudou chybět hloubkové reportáže z USA i ze světa. Ústředí americké pobočky je v New Yorku. Al-Džazíra se pouští na silně konkurenční trh, kde dominují kabelové zpravodajské televize CNN, Fox News Channel a MSNBC.

Kanál Current TV měl sice velmi nízkou sledovanost, prostřednictvím kabelových a satelitních sítí byl ale dostupný v 60 milionech amerických domácností. Al-Džazíra si od jeho převzetí slibuje, že dosáhne do více než 40 milionů domácností. Celosvětově je Al-Džazíra dostupná ve více než 260 milionech domácností ve 130 zemích. V USA má ale potíže zčásti proto, že je považována za tendenční a protiamerickou.

Společnost Time Warner Cable již po zprávě o prodeji Current TV oznámila, že se rozhodla ukončit dohodu o přenosu tohoto kanálu do svých zhruba 12 milionů domácností. Přenášení nové televize odepřel i operátor U-verse, který patří společnosti AT&T, což znamená ztrátu asi pěti milionů potenciálních diváků. Televizi zatím přenášejí kabelové společnosti Comcast a Verizon a satelitní operátoři Dish a DirecTV.

Vydáno pod