Vládci Twitteru: Obama, ale i venezuelský Maduro a polští diplomaté

Praha – Politiků a státních institucí využívajících Twitter je stále víc. Díky téhle síti se totiž krátké sdělení dostane k milionům lidí, čehož by jinak instituce a politici dosahovali velmi pracně. Asi nepřekvapí, že největší zájem je o tweety Baracka Obamy. V TOP 10 světových lídrů ale skončili i turecký šéf státu Abdulláh Gül nebo jordánská královna Rania. Stejně tak asi nepřekvapí, že čeští politici jsou na tom s Twitterem opačně než Obama a nic s tím neudělá ani nově zřízený účet Miloše Zemana. Twitterové nebe vypadá úplně jinak.

Aktivitu světových státníků a institucí na stále populárnější sociální síti Twitter sledovala statistika Twiplomacy (složenina z anglických slov Twitter a diplomacy, pozn. red.) vypracovaná společností Burson-Martsteller. Šli na to z gruntu: celkem analyzovali 505 twitterových účtů. Šlo o prezidenty, premiéry, ministry zahraničí, popřípadě jejich instituce. Z analýzy mimo jiné vyplynulo, že je na Twitteru zastoupeno už 153 zemí: Evropa má stoprocentní pokrytí a podobně rozšířený je Twitter i v Jižní Americe – z tohoto kontinentu chybí pouze Surinam. Naopak nejméně aktivní jsou politici z Oceánie.   

Mezi světovými státníky jasně vyčnívá americký prezident Barack Obama, který měl k 1. červenci přes 33,5 milionu followerů (lidí, kteří sledují jeho příspěvky). Obamův účet patří mezi vůbec nejnavštěvovanější na světě – vládce Bílého domu skončil 4. za popovou zpěvačkou Lady Gaga. Druhý mezi světovými lídry je papež František - má 7,2 milionu followerů. Následuje účet Bílého domu, pětici nejsledovanějších státníků pak možná trochu překvapivě doplňují turecký prezident Gül a turecký premiér Erdogan.   

A pro mnohé překvapivá jména najdeme i na dalších místech: žebříček TOP 10 doplňují nejen ruský premiér Medvěděv nebo účet britské vlády, ale také jordánská královna Rania, prezident Indonésie Susilo Bambang a prezidentka Argentiny Cristina Férnandézová. Všechny tyto účty mají přes dva miliony followerů. Podmíněno je to zejména velikostí země či komunity, jakou dotyční zastupují. 

Nejpopulárnější Tweet Baracka Obamy
Zdroj: ČT24/@BarackObama

Barack Obama má na svém kontě také vůbec nejpopulárnější tweet  - po svém druhém zvolení do funkce nahrál fotku s textem „další čtyři roky“, která má na svém kontě skoro 800 tisíc retweetů. To byl ovšem extrém, v průměru mají Obamovy příspěvky asi 2 300 retweetů.

V tomto směru je mnohem vlivnější osobností papež František: ten má účet v několika jazykových mutacích, nejúspěšnější je ta španělská, kde každý příspěvek v průměru retweetuje přes 11 tisíc lidí. Úspěch je o to cennější, že papežský účet @Pontifex vznikl teprve v prosinci loňského roku. Větší vliv než Obama má i venezuelský prezident Nicolas Maduro @NicolasMaduro s průměrem přes 4 700 retweetů. Také jeho účet zaznamenal na Twitteru fenomenální úspěch, vznikl totiž teprve letos v březnu. 

Jednotliví politici nebo instituce se ovšem liší v četnosti tweetů. Nejaktivnější je účet kanceláře venezuelského prezidenta @PresidencialVen, kde se zveřejňuje denně v průměru přes 40 příspěvků (dohromady už přes 34 tisíc tweetů). Následuje kancelář prezidenta Dominikánské republiky @PresidenciaRD (průměr 35,3) a účet chorvatské vlády @VladaRH (průměr 33,8).

Mongolský prezident Cachjagín Elbegdordž si od autorů Twiplomacy vysloužil pochvalu za nejlepší využití fotek na svém profilu - zde projíždí na koni zasněženou stepí.
Zdroj: ČT24/@elbegdorj

Obamovi oblíbenci: norský premiér a chilský prezident

Statistika Twiplomacy 2013 sledovala i to, jak jsou světoví státníci mezi sebou vzájemně twitterowě propojeni. Také v této kategorii vyniká Obama a americká administrativa: dvojici účtů @BarackObama a @WhiteHouse totiž sleduje nejméně sto dalších státníků, ovšem americká strana má zájem jen o čtyři. Jmenovitě jde o účet ruského premiéra Medvěděva, britské vlády, norského premiéra Stoltenberga a chilského prezidenta Piňeru (od kterého si Václav Klaus slavně „vypůjčil“ pero). 

Nejlépe „propojeným“ politikem světa je švédský ministr zahraničí Carl Bildt, který navázal oboustrannou komunikaci se 44 dalšími kolegy. Na druhém místě skončila zahraniční služba EU pod vedením Catherine Ashtonové (36 účtů) a následuje hned, překvapivě, polské ministerstvo zahraničí (britské a francouzské jsou až za ním). Ve všech těchto případech se obě strany propojily navzájem. 

Twitter nabízí politikům rovněž možnost, aby reagovali na příspěvky ostatních uživatelů, jestliže jsou v nich zmíněni. V této kategorii vyniká ugandský premiér Mbabazi, 96 % všech jeho tweetů jsou reakce na příspěvky ostatních. Druhý skončil rwandský prezident Kagame a třetí už zmiňovaný švédský ministr zahraničí Carl Bildt – ten má totiž na twitteru zřízený i speciální účet @fragaCarlBildt (zeptejte se Carla Bildta) přímo určený pro chatování.

Některé – hlavně menší státy však účet na Twitteru využívají k tomu, aby zvýšily svou globální viditelnost, k čemuž aktivně vyhledávají i účty státníků nebo institucí. To je třeba případ chorvatské vlády, která jednostranně sleduje 195 podobných účtů. Stejný případ je i islandské ministerstvo zahraničí, které účet odstartovalo teprve letos v březnu – už teď ale sleduje 142 takových účtů. 

V Česku vládnou falešné účty politiků

Česko má zatím ve využívání Twitteru co dohánět, tato sociální síť není mezi domácími politiky oblíbená a spíš v ní najdete falešné profily politiků, které ironicky komentují dění v ČR. Ostatně v prvním ročníku soutěže o nejlepší domácí tweet vyhrál falešný účet Karla Schwarzenberga (viz obrázek). Veřejnost zároveň zvolila tzv. „falešného knížete“ @schwarzenbergk nejlepším účtem roku. 

Tweet "falešného knížete"
Zdroj: ČT24/Twitter

Schwarzenberg je ovšem jedním z mála politiků, který má na Twitteru i pravý účet @schwarzenberg_k, a falešný profil ho evidentně pobavil. „Satira je potřebná a málokdy tak dobrá jako u @schwarzenbergk. Doufám, že dalších satiriků a kritiků mne samotného přibude. Rád se pobavím,“ napsal v posledním příspěvku. Schwarzenbergův účet byl aktivní hlavně v lednu během prezidentské kampaně – pak se na čtyři měsíce odmlčel. 

Naopak Schwarzenbergův soupeř Miloš Zeman odstartoval svůj profil @MZemanOficialni tento týden ve čtvrtek, spolu s novými webovými stránkami. Právě Zeman patří mezi politiky, kteří jsou na Twitteru hojně parodováni – má asi sedm falešných účtů. Od čtvrtka ovšem hodlá komunikovat i oficiálně – první příspěvek promoval právě nové webovky.

A jak je na tom Rusnokova vláda? Na Twitteru nemá účet žádný z ministrů. Nicméně vláda jako celek je na Twitteru zastoupena od roku 2010 a účet @strakovka využívají i noví ministři. Počet followerů se blíží 8 300 - nejpopulárnějším tweetem se stalo oznámení, že vláda pozastavuje ratifikaci dohody ACTA z února loňského roku (zaznamenal 20 retweetů).

Své účty mají na Twitteru i velké politické strany, v popularitě mezi uživateli jsou však na tom mnohem hůř než vládní účet. Nejúspěšnější účet má TOP 09, počet followerů přesáhl 3 500. Občanští demokraté mají necelých 1 800, sociální demokraté necelých 1 200 a komunisté lehce přes 200.