Babiš prý koupil pobočku Ringier, sám to však popřel

Praha - Miliardář Andrej Babiš podle informací serveru E15.cz podepsal smlouvu na koupi české pobočky vydavatelství Ringier Axel Springer. Cena měla údajně přesáhnout čtyři miliardy korun. Babiš však tuto informaci popírá. Zpráva je prý výsledkem spekulací a smlouvu nepodepsal. Ringier vydává například deníky Blesk či Sport nebo týdeníky Reflex a Svět motorů. V mediální oblasti už vlastní vydavatelství AGF Media, které vydává týdeník 5 + 2 dny.

Ringier Axel Springer CZ, který je součástí švýcarsko-německé vydavatelské skupiny Ringier Axel Springer Media AG, je největším vydavatelem denního tisku na českém trhu a druhým největším vydavatelem časopisů. Blesk, který vydává, je nejčtenějším deníkem na domácím trhu. Babiš má i politické ambice. Stojí v čele hnutí ANO, které se chystá na parlamentní volby. Silná mediální základna by tak pro něj byla výhodou.

V oblasti médií je už miliardář majitelem AGF Media, které vydává týdeník 5 + 2 dny. V dubnu navíc koupil od společnosti Economia, kterou vlastní další miliardář Zdeněk Bakala, vydavatelství Ecopress, jež na Slovensku vydává Hospodárske noviny a další odborné tituly. V minulosti se Babiš zajímal také třeba o TV Pětka nebo skupinu Centrum Holdings, která provozuje portál Centrum.cz nebo zpravodajský server Aktuálně.cz.

Babiš je ale především znám jako majitel skupiny Agrofert, která je jedničkou českého zemědělsko-potravinářského sektoru a dvojkou chemického. Agrofert má zhruba 250 dceřiných společností, v nichž pracuje asi 28 000 zaměstnanců. Nekonsolidované tržby skupiny loni činily 202 miliard korun.

Vydáno pod