Redaktoři ČT uspěli s reportáží ze Somálska i z pozadí české politiky

Praha - Redaktoři České televize uspěli v soutěži Novinářská cena 2012. Josef Pazderka ze zahraniční redakce ČT si odnesl dvě ocenění - za reportáž ze Somálska a za článek o pozadí tragédie v Beslanu. Cenu za nejlepší audiovizuální investigativní příspěvek pak převzaly redaktorky Reportérů ČT Markéta Dobiášová a Aneta Snopová - za sérii reportáží o nákupu letadel CASA. Porota ocenila taky moderátora Událostí, komentářů Martina Veselovského společně s Petrem Dudkem - za rozhovor s karlovarským radním Václavem Sloupem pro Radiožurnál.

Porota Novinářské ceny 2012 hodnotila celkem 351 přihlášených příspěvků. Slavnostního vyhlášení se dnes zúčastnilo na 150 osobností z médií, nevládních organizací a veřejného života. Několik cen si odnesli i redaktoři Českého rozhlasu a Hospodářských novin, po jednom ocenění získal také deník Právo či magazín Forbes.

  • „Vysoce autentický, časosběrný příspěvek analyzuje společensky závažné téma do značné hloubky. Autorky si dokázaly udržet odstup od tématu a vyhnuly se černobílému pohledu. Prokázaly také velkou míru profesionality v rozhovorech s respondenty, jež vyústila i v dramatický zvrat ve výpovědi klíčového svědka při konfrontaci s předloženými fakty,“ tak hodnotila porota sérii reportáží o široce diskutovaném nákupu letadel CASA, za jejichž vznikem stojí redakce Reportérů ČT.  

Vítězi kategorie Nejlepší rozhovor se stal zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška za rozhovor s režisérkou Agnieszkou Hollandovou pro časopis Reflex a Česko-slovenskou cenu veřejnosti si odnesl redaktor deníku Právo Jindřich Ginter.

Soutěž Novinářská cena pořádá v České republice Nadace Open Society Fund Praha ve spolupráci s českým Googlem a Nadáciou otvorenej spoločnosti - Open Society Foundation Bratislava.

Tři ocenění převzala také redakce Hospodářských novin a iHNED.cz. Redaktor Jindřich Šídlo získal cenu za Nejlepší komentář, Vojtěch Blažek zvítězil v kategorii psané investigativy se sérií článků, která odhalila manipulace na Pozemkovém fondu. Cenu Googlu za inovativní profesionální on-line žurnalistiku pak převzal tým iHNED.cz za projekt datové žurnalistiky.

  • Vladimír Jiránek zdroj: ČT24
  • Karikatura Vladimíra Jiránka zdroj: Wikipedia.org

Porota soutěže se rozhodla udělit také mimořádnou cenu za výjimečný přínos pro kreslenou žurnalistiku, kterou in memoriam získal loni zesnulý Vladimír Jiránek. V kategorii Nejlepší česko-slovenský kreslený vtip, komiks nebo karikatura zvítězil slovenský autor Jozef Gertli Danglár za sérii ilustrací v českém magazínu Forbes. 

Cenu Googlu za inovativní občanskou on-line žurnalistiku pak získal kolektiv autorů projektu Demagog.cz, který ověřuje pravdivost výroků českých politiků v televizních debatách.