Lidé neumí chránit svoje data

Praha - Lidé velmi špatně chrání svá elektronická data. Naposledy na to upozornili účastníci bezpečnostní konference v Bratislavě. Hackeři přitom neútočí jen na velké podniky, stále častěji se zaměřují na jednotlivce. Většina lidí ani netuší, jak snadno může přijít o informace a údaje, které má nejen v počítači, ale třeba i v mobilu.

Stačí několikrát kliknout do klávesnice a firma tisíce kilometrů daleko může mít obrovský problém. „Během několika minut připravím masivní e-mailový útok, který bude obsahovat nebezpečnou přílohu,“ uvedl bezpečnostní expert Wayne Burke. Wayne Burke nikdy nepatřil mezi hackery, kteří si počítačovými útoky vydělávají peníze. Vždy ho ale lákalo nahlížet tam, kam by neměl. A v tom je velmi úspěšný - i kvůli tomu, že citlivá data si neumíme chránit.

Wayne Burke, bezpečnostní expert:

„Lidé se často připojují na cizí bezdrátové sítě a vůbec nepřemýšlejí, komu mohou patřit.“

Téměř každý, kdo má chytrý mobil nebo laptop, se někdy ve městě připojil k neznámé síti. Zatímco si četl poštu, hacker se mohl dostat k jeho pracovním nebo soukromým údajům, které se dají zneužít. 

Dnešní hackeři nemusí být žádní počítačoví odborníci. Detailní návod, jak ukrást heslo k internetovému bankovnictví, si každý najde na webu. Může být kdekoli - stačí mu jen přístup na internet. Například video, které popisuje, jak se dostat do cizího facebookového účtu, vidělo na internetu už půl milionu lidí.

Mnoho podniků nechce utrácet peníze za obranu, kterou nemusí nikdy potřebovat. Nejdůležitější sítě ale chráněné být musí. Poláci, kteří chtějí postavit svoji první jadernou elektrárnu, už proto testovali, jestli jsou systémy energetické společnosti bezpečné. „Během této zkoušky se měli naši studenti vojenské akademie pokusit prolomit jejich obranu,“ řekl Tomasz Szewczyk z vládního bezpečnostního centra.

Elektrárna nad mladými vojáky vyhrála. Wayne Burke i tak tvrdí, že stoprocentní ochrana neexistuje. Všechna bezpečnostní opatření podle něj mají jediný cíl - útok hackerovi co nejvíce ztížit. 

Lidé velmi špatně chrání svoje data (zdroj: ČT24)