Al-Džazíra spustí v USA zpravodajský kanál, pomůže jí Al Gore

Los Angeles – Američtí diváci se možná brzo dočkají televizního zpravodajství viděného jinýma očima. Katarská zpravodajská televize Al-Džazíra totiž oznámila, že koupila americký kanál Current TV, který hodlá proměnit v nový program Al Jazeera America. Jedním z jeho poradců se stane i bývalý americký viceprezident Al Gore, který televizi Current TV spoluzakládal.

Kanál Current TV se sice potýká s nízkou sledovaností, je však prostřednictvím kabelových a satelitních služeb dostupný v 60 milionech amerických domácností. Podle analytiků ale bude americká mutace katarské televize v USA čelit překážkám ze strany distributorů televizního signálu i diváků.

Například společnost Time Warner Cable již oznámila, že se rozhodla ukončit dohodu o přenosu programu Current TV. Dosud zajišťovala přenos programu do zhruba 12 milionů domácností.

Chceme dát prostor odlišným pohledům

Gore a jeho podnikatelský partner Joel Hyatt prodej kanálu Current TV potvrdili. Finanční podmínky transakce ale nebyly zveřejněny. Podle agentury Reuters půjde o obchod v přepočtu za zhruba 10 miliard korun.

Upozornili, že televize Al-Džazíra má stejné cíle jako jimi založený kanál, tedy například poskytovat prostor méně obvyklým názorům a různým úhlům pohledu. „Al-Džazíra má stejné cíle a podobně jako Current věří, že fakta a pravda vedou k lepšímu pochopení světa kolem nás,“ uvedli Gore a Hyat, kteří televizi před osmi lety zakládali.

Jak upozornila agentura AP, společnost Al-Džazíra si vysloužila respekt svou schopností vytvořit v krátkém čase seriózní zpravodajský produkt. Firma při ohlášení akvizice kanálu Current TV upozornila na řadu novinářských ocenění, jež získala v loňském roce. Majitelem televize Al-Džazíra je katarská vláda.