Čína utahuje na internetu šrouby

Peking – Čína zpřísnila pravidla pro kontrolu internetu. Díky nim budou moci úřady mazat příspěvky nebo celé stránky, které budou považovat za nelegální. Poskytovatelé internetového připojení jsou napříště povinni takový obsah sami předávat úřadům, aby jeho vkladatele mohly potrestat. Podle kritiků se vláda snaží cenzurou omezit svobodu projevu. Úřady už dříve mazaly nežádoucí texty, ale až teď mají na podobná opatření zákon.

Nová pravidla mimo jiné vyžadují od uživatelů, aby se registrovali svými skutečnými jmény při uzavírání smlouvy s poskytovateli připojení; ovšem to se ve skutečnosti děje už nyní. Čínské úřady a internetové společnosti, jako je Sina Corp, už dlouhodobě bedlivě sledují a cenzurují, co se objevuje on-line. Nyní jsou ze zákona povinné okamžitě zastavit přenos nelegální informace, jakmile je zaznamenána, a přijmout odpovídající opatření včetně odstranění informace a uchování záznamu před nahlášením dohlížecím orgánům. 

Ču Žuej-feng, blogger:

„Od chvíle, kdy internet přišel do Číny, vláda ho opakovaně omezuje – blokuje stránky, zakazuje přístupy. Už na to vynaložila miliardy dolarů. Prostě nechce vidět žádnou svobodu slova.“

Ohlášená pravidla naznačují, že i nové vedení země v čele s šéfem komunistické strany Si Ťin-pchingem bude nadále usilovat o nasazení náhubku on-line fórům v zemi, kde internet představuje jeden ze vzácných prostorů k diskusi. Čínští uživatelé internetu se musí vyrovnat s rozsáhlou cenzurou zvlášť v případě politicky citlivých záležitostí, jako je dodržování lidských práv či nejvyšší představitelé země. Oblíbené zahraniční servery, jako je Facebook, Twitter či YouTube, jsou blokovány.

Vláda zatím neoznámila, jak hodlá technicky vyřešit registraci všech 500 milionů čínských uživatelů internetu – a hlavně, jak všechny informace o nich ověřit. Těm, kteří se registrovat nechtějí, zbývá v tuto chvíli jediné – odjet si užívat internetové svobody do zahraničí.

Čína zpřísňuje pravidla pro kontrolu internetu (zdroj: ČT24)