V ČR by do konce roku mohl vzniknout virtuální operátor

Praha – Na českém trhu by se do konce letošního roku mohl objevit minimálně jeden virtuální mobilní operátor. Zájem o nabízení mobilních služeb v sítích některého z nynějších mobilních operátorů mají Ringier, UPC a Tesco. Uvedl to odborný server Mobil.cz. Ringier chce údajně spolupracovat s Telefónikou. Virtuální operátor by se mohl jmenovat Blesk Mobil. UPC jedná s Vodafonem a Tesco s T-Mobilem a Telefónikou.

Zájem má údajně také Mafra a další mediální dům. V minulosti se o virtuálního operátora zajímala i PPF, která se nyní uchází o kmitočty pro vlastní mobilní síť. Telefónica dnes potvrdila, že jedná s několika firmami. „Jednáme, ale v nejbližších dnech a týdnech žádné oznámení nechystáme,“ uvedl mluvčí Telefóniky Hany Farghali.

Zájemci o provoz virtuálního operátora dosud naráželi na nezájem mobilních operátorů umožnit jim vstup do svých sítí. ČTÚ ale dokončuje analýzu, na jejímž základě by mohl operátorům velkoobchodní otevření sítí nařídit, proto se firmy začaly snažit direktivnímu postupu předejít.  

Mobilní virtuální operátor (Mobile Virtual Network Operator, MVNO) je operátor, který nemá lincenci ani infrastrukturu, zato má přímý vztah ke koncovému zákazníkovi. Poskytuje zákaznické služby, vyúčtování, provozní a technické informace pro uživatele a nastavení koncových zařízení. Obvykle provádí marketing a prodej koncovým zákazníkům. Má vlastní SIM karty, vlastní kód mobilní sítě (MNC) a vlastní roamingovou smlouvu.

(zdroj MobilMania.cz)

„Současnou snahu operátorů na vytvoření virtuálního operátora samozřejmě vítám. Jen podotýkám, že kdyby byla vůle se dohodnout, mohli tu virtuální operátoři fungovat již tři roky,“ podotkl předseda ČTÚ Pavel Dvořák.   

Prostor pro virtuální operátory by se mohl otevřít i po aukci kmitočtů na rychlé mobilní sítě LTE. Jednou z podmínek získání frekvencí je totiž vytvoření velkoobchodní nabídky pro virtuální operátory.

Vydáno pod