Smartphony šlapou na paty herním konzolím

Praha - Společnost Sony na výstavě Tokyo Game Show oficiálně představila avizovaný supertenký model konzole PlayStation 3. Jeho cena by se měla pohybovat kolem 300 eur (v přepočtu zhruba 7 500 korun). Na evropský trh přijde 28. září, stejně jako do Česka nový iPhone 5. Game Show navíc přinesla i novinky v mobilních sociálních hrách.

Asi největším překvapením u PlayStationu 3 je, že v jedné z verzí nebude klasický pevný disk. Super Slim bude o 25 procent lehčí a také menší, s jinak řešenou mechanikou. Jeho výrobce se přitom nebojí, že by mohl prohrát souboj se smartphony. 

Právě smartphony totiž lákaly návštěvníky tokijské Game Show nejvíce, na rozdíl od kdysi dominantních konzolí. Podle prezidenta japonského nakladatelství EnterBrain Hirokazua Hamamury jsou totiž chytré telefony na stejné grafické úrovni jako přenosné herní konzole: „Mám dojem, že smartphony a domácí herní konzole začínají svou bitvu na stejném hracím poli.“ 

Bitva mezi chytrými telefony a konzolemi

„Domácí trh s herními konzolemi má hodnotu 20 miliard dolarů, na stejnou částku by se do roku 2016 měl vyšplhat i prodej mobilních her, a to nemůžeme ignorovat. Proto nabízíme oba typy a doufáme, že nám to zvýší zisky,“ říká mluvčí firmy Capcom Ryosuke Tanaka. 

Představení PlayStationu 3 (zdroj: ČT24)

Přestože větší poptávka je momentálně po smartphonech, své zastánce mají jak chytré telefony, tak konzole. „Jde o ten blízký pocit, který vás vtáhne přímo do hry. Tohle smartphone nedokáže,“ vysvětluje vývojář herního softwaru pro Android Katafumi Mikami. 

„Když jdu do práce, nebo mám přestávku na oběd, tak je pohodlnější hrát hry přes  smartphone. Ale když jsem na dovolené nebo se potřebuji odreagovat, není nic lepšího než být vtažen do hry díky konzoli,“ dokládá i návštěvník veletrhu Motomichi Naito. 

Navíc od prosince se na herní trh chystá uvedení konzole Wii U od Nintenda. Zařízení umí přehrávat video od dodavatelů obsahu Netflix, Amazon.com, YouTube a Hulu, vedle toho ale nabídne i 23 nových her. Firma přišla s novou konzolí po šesti letech od zahájení prodeje svého veleúspěšného zařízení Wii. Cena bude začínat na 26 250 JPY (přes 6 400 korun) pro model s kapacitou osm gigabytů.

Nintendo
Zdroj: Kevork Djansezian/ISIFA/Getty Images