Soumrak Nokie? Rating se jí sype jako domeček z karet

Helsinky - Světová ratingová agentura Standard & Poor's dnes snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti finského výrobce mobilních telefonů Nokia o další dva stupně hlouběji do spekulativní kategorie. Agentura vyjádřila obavy z dalšího zhoršování ziskovosti společnosti, jejíž ztráta v posledním čtvrtletí prudce vzrostla.

S&P svůj rating Nokie snížila na BB- z dosavadního stupně BB+. Do spekulativní kategorie, která znamená, že do cenných papírů firmy nemohou investovat fondy s konzervativní strategií, zařadila agentura Nokii již v dubnu, stejně jako další dvě světové ratingové agentury Moody's a Fitch.

Nokia nové snížení ratingu bagatelizovala a uvedla, že má dostatečnou finanční likviditu a šetří peníze. Generální ředitel firmy Stephen Elop dnes slíbil, že firma brzy představí nové chytré telefony založené na nejnovějším softwaru Windows 8.

Nokia minulý měsíc oznámila, že její čistá ztráta ve druhém čtvrtletí vzrostla na téměř čtyřnásobných 1,4 miliardy eur (zhruba 35 miliard Kč) a její tržby kvůli propadu prodeje chytrých telefonů klesly o 19 procent. S&P i další ratingové agentury mají pochyby, zda nové chytré telefony Nokie založené na operačním systému Windows od Microsoftu získají tržní podíl na úkor dominantních produktů od konkurentů Apple a Samsung.

Nokia bojuje o přežití: Propouští, prodává patenty, zlevňuje

V polovině července Nokia například oznámila, že se rozhodla na klíčovém americkém trhu srazit cenu svého vlajkového chytrého telefonu na polovinu. Nokia Lumia 900, která je na trhu sotva tři měsíce, se tak bude místo dosavadních 99 dolarů prodávat spolu se smlouvou za 49,99 USD (zhruba 1 000 korun). Nokia si od tohoto kroku slibuje, že se jí podaří zastavit vytrvalý pokles tržního podílu.

V červnu také firma přišla s tím, že hodlá do konce roku 2013 v celém světě propustit dalších 10 tisíc zaměstnanců. To je zatím největší reorganizace pracovních míst v historii podniku. Od podzimu 2010, kdy přišel do Nokie nový ředitel Stephen Elop, už firma naplánovala odchod více než 40 tisíc lidí.

A v zoufalém nedostatku hotovosti finský výrobce prodává také to nejcennější, co má. Patenty. Zhruba 500 patentů týkajících se technologií bezdrátového přenosu chce prodat americké společnosti Vringo. Vytěžit z prodeje Nokia chce zhruba 22 milionů dolarů (asi 450 milionů korun).

Nokia Lumia 800
Zdroj: ČT24/Nokia

Nokia – královna, která přišla o korunku

Nokia byla více než desetiletí největším výrobcem mobilních telefonů na světě, nezachytila však nástup konkurence a nyní ztrácí. Její podíl na světovém trhu z maxima 40 procent v roce 2008 klesl loni na 29 procent a v prvním čtvrtletí ji v celkovém prodeji telefonů poprvé předstihl jihokorejský rival Samsung.