Kyberzločiny nabírají na síle

Soul - Samsung prodal ve druhém čtvrtletí dvakrát víc chytrých telefonů než Apple. S 50 miliony kusy jen upevnil svou pozici světové mobilní jedničky. Pomáhá mu především vlajková loď - model Samsung Galaxy S3. Vysoké množství chytrých telefonů ale přilákalo internetové piráty. Mnoho příkladů ukazuje potenciální hrozby, kterým může být spotřebitel vystaven.

Chytré telefony, především s operačním systémem Android, jsou nejohroženější „počítače“ letošního roku. Každý den se jich prodá kolem milionu a to už je zajímavé číslo pro internetový zločin. Pokračuje tak trend z minulého roku.

Dnes je Android v oblasti smartphonů velkým cílem. Útočníci ale mohou obrátit svou pozornost i na platformu iPhone, a to zejména v době, kdy se antivirové programy od nezávislých výrobců stanou na platformě Android více či méně standardem.

Bezpečnostní profesionálové tvrdí, že produkty Apple jsou ve své podstatě notoricky nezabezpečené. Apple se velmi zdráhá poskytnout přístup třetím stranám a v oblasti ochrany dat velmi spoléhá na sebe. „Téměř zrcadlí chování společnosti Microsoft v devadesátých letech a bude muset zřejmě dojít k jednomu či dvěma velkým incidentům, než u nich nastane změna,“ uvedl Marc Maiffret, technologický ředitel společnosti eEye Digital Security.

Letošní hrozby
Zdroj: ČT24

Potenciální hrozby, kterým je spotřebitel potenciálně vystaven, dokládá mnoho příkladů. Může dojít k ohrožení vašeho e-mailu nebo notebooku, ale i k hacknutí vašeho auta. To už by mohlo znamenat značné riziko pro vaši osobní fyzickou bezpečnost.

Uživatelé často riskují

Podle odborníků nemůže bezpečnostní software nikdy postihnout všechno, a proto největší problém zůstává na straně uživatelů, kteří do mobilů ukládají svá citlivá data. Týká se to i firem, protože mnoho z nich stále teprve vymýšlí pravidla pro zacházení s novými přístroji. V kombinaci s faktem, že mnozí vedoucí pracovníci obcházejí zabezpečení IT, protože chtějí nejnovější a nejmodernější zařízení, dostáváme výsledek, ve kterém mají kyberpodvodníci na dosah mnoho cenných a snadno zasažitelných cílů. 

Už jste někdy přijali přátelské pozvání na Facebooku, aniž jste dotyčného dobře znali? Možná jste si mysleli, že to byl někdo ze střední školy, na koho jste zapomněli. Protože jste nechtěli vypadat jako arogantní pitomci, akceptovali jste toto propojení a pak na to zapomněli. A také všichni známe lidi, kteří na sociálních sítích a blozích rozebírají každou drobnost, kterou dělají, počínaje volbou snídaně a konče jejich zdravotními problémy. I když většina z nás takové lidi považuje za otravné, kyberzločinci je doslova milují.

Citlivá data jsou ale důležitá nejen pro jednotlivce a firmy, ale i pro celé státy. Na vzestupu je totiž kyberterorismus a kyberšpionáž. Terčem útoků jsou tak třeba i jaderné elekterárny. Viry se do nich dostanou často i pomocí mobilu nebo USB disků.