Letošním králem mobilního světa budou tablety

Stamford (USA) - Letos se má podle odhadů analytické společnosti v oblasti výpočetních technologií Gartner prodat víc než šest set padesát milionů tabletů a chytrých telefonů. Přenosné přístroje s operačním systémem tak přebírají vládu nad mobilním světem. Největší podíl na růstu budou mít zařízení poháněné zeleným Androidem od Googlu.

Globální trh s tablety otevřel svoje brány dokořán, což znamená, že společnost Apple může letos začít ztrácet pozice na trhu, který před čtyřmi lety sám vytvořil. Nejsilnějšími nájezdníky jsou Google, Amazon a Microsoft. Podle odborníků například Google ukazuje, že je schopen podporovat ekosystém kolem Androidu. Třetím velkým hráčem pak bude Microsoft. 

Tabletový trh zatím stále vede Apple. Ale právě na něj útočí Google, jehož Android by měl letos běžet v šedesáti procentech všech prodaných mobilů a tabletů. Windows budou pohánět kolem pěti procent přístrojů. Do čtyř let by ale okna měla získat necelou čtvrtinu trhu, především se svým tabletem Surface. 

Microsoft to ale nebude mít jednoduché. Android je silný a kromě asijských výrobců ho používají i noví hráči z Ameriky. Například i Amazon svůj tablet Fire za dvě stě dolarů dotuje, aby navázal na milionové prodeje čteček Kindle.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod