Radiožurnál hledá tvář a připravuje nový playlist

Praha - Radiožurnál, nejposlouchanější zpravodajská stanice Českého rozhlasu, chystá od září zásadní změny v tom, jakou bude hrát hudbu. Ta tvoří až polovinu jejího vysílání. Právě kvůli výběru hudby byl Radiožurnál v minulosti často kritizovaný.

Až šedesát procent vysílání Radiožurnálu má tvořit hudba. Dnes je to zhruba padesát procent a stanice je často kritizována za to, že hudba slouží pouze jako „výplň“ mezi zpravodajstvím. „Uvědomili jsme si, že hudba je velice důležitá součást té stanice a má tvořit její image,“ říká ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Posluchač okamžitě identifikuje Radiožurnál

Hudba má být „backgroundem“, který souzní s potřebou zpravodajských relací. Garanty změn jsou šéfredaktor Jan Pokorný a Petr Král, moderátor a hudební dramaturg. „Moje představa je taková, že posluchač bude okamžitě identifikovat Radiožurnál, protože hraje toto a hraje to takto,“ prozradil Duhan.

Hudba na Radiožurnálu má uspokojit maximální podíl posluchačů. Problémem zůstává rozmanité publikum, Radiožurnál poslouchají třicátníci i senioři. „Radiožurnál váže lidi, kteří jdou primárně pro informace a každý má jiné hudební vyznání,“ upozorňuje Petr Král.

Od září budou platit nová pravidla pro výběr hudby. V průběhu července probíhá průzkum mezi posluchači, ze kterého vzejde nový hudební profil stanice. Potřeba zaujmout širokou vrstvu posluchačů již předem diskvalifikuje některé kvalitní interprety.

Z kapely Midi Lidi je nadšená kritika i kluboví posluchači, přesto její šance nejsou velké. „Už teď vidím, jak dopadnou. Nedopadnou dobře, protože nejsou masová záležitost,“ předvídá Král, jak kapela dopadne v posluchačských testech.

Spousta věcí, které hrát nechceme

Průzkum nicméně nebude jediným vodítkem. Notoricky známá píseň rakouské skupiny Opus Live is life už mezi zprávami nezazní. I když v posluchačských testech je přijatelná, neodpovídá zpravodajské tváři Radiožurnálu. „Nemáme ji hrát, přestože v testu určitě vyjde a vyjde tak spousta věcí, které hrát nechceme,“ říká Král.

Z cenzury v minulosti Radiožurnál obvinila Helena Vondráčková, jejíž písně by se prý měly hrát častěji. „Helena Vondráčková je dvorní zpěvačkou Českého rozhlasu 2, tak je to v naprostém pořádku,“ reaguje ředitel Duhan.

Radiožurnál se ani v budoucnosti jistě nezavděčí každému. Osobním ručením za výběr hudby má ale stanice dostat úplně novou tvář. Seznam skladeb a interpretů, které hraje Český rozhlas na stanici Radiožurnál, bude navíc od letošního podzimu přístupný veřejnosti. Rozhlas zatím tajil playlist Radiožurnálu s tím, že jde o součást obchodního tajemství.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)