ČT zřizuje centrum pro filmové koprodukce

Karlovy Vary – Česká televize zřizuje nové filmové centrum, které by se mělo stát kontaktním místem pro posuzování a zpracování filmových koprodukcí. Na dnešní prezentaci v rámci karlovarského filmového festivalu generální ředitel ČT Petr Dvořák uvedl, že v jeho čele budou Helena Uldrichová, kreativní producent Tomáš Baldýnský a hlavní dramaturg Jaroslav Sedláček.

„Centrum má zajistit přehlednější a transparentnější kritéria výběru koprodukčních projektů České televize, zvýšit procento úspěšnosti koprodukčních aktivit ČT, posílit její jméno jakožto uznávaného partnera a nastavit aktivnější přístup k dramaturgii koprodukovaných filmů,“ uvedl Dvořák.   

Česká televize se chce takto aktivněji podílet na tvorbě a realizaci kvalitních filmů. „Česká televize bude vstupovat do filmových projektů nikoli pouze jako vysílatel, ale jako skutečný koproducent, který se aktivně podílí na vzniku a výsledné podobě celého díla,“ dodal Dvořák.   

Tomáš Baldýnský, kreativní producent Filmového centra ČT: V České televizi bylo, je a bude vždycky spousta kreativních lidí, kteří chtějí dělat filmy a chtějí na nich spolupracovat, mají touhu pomáhat plnit televizi kromě programu ještě její další povinnost, a to sice přispívat české kinematografii. Problém je ale v tom, že to byly skupiny rozeseté napříč ČT. A my jsme se rozhodli, že uděláme malinké, ale centrum, které bude o všech těch lidech vědět a které se pro producenty filmů stane partnerem z masa a kostí, nebude jen institucí.

Uldrichová byla v posledních třech letech předsedkyní Asociace producentů v audiovizi. Centrum povede s Baldýnským, úspěšným scenáristou, producentem a filmovým odborníkem. Tým doplní renomovaný filmový publicista Sedláček. Měl by tak být podle ČT nastaven transparentní a jednoduchý proces hodnocení projektů a výběr těch, do nichž televize bude chtít investovat. Televize ale nechce být hlavním producentem filmů a nahrazovat producenty skutečné, dodala Uldrichová.   

Filmové pobídky pro zahraniční štáby od roku 2013 

Dříve se u nás natáčela celá řada hollywoodských velkofilmů, pak se ale filmaři začali přesouvat do jiných zemí, kde se jim natáčení vyplatilo víc, protože dostali část nákladů zpět. Teď jsou filmové pobídky v Česku součástí připravovaného zákona o audiovizi, který by měl platit od začátku příštího roku.

Poslanec a předseda mediálního výboru Václav Mencl (ODS) v Otázkách Václava Moravce uvedl, že dlouho očekávaný zákon, který počátkem roku prošel vládou, po projednání ve sněmovně nejpozději v září odejde do Senátu. Jeho schválení by se tedy mělo stihnout.

Dnes je suma určená pro program pobídek součástí rozpočtu ministerstva kultury a filmové štáby z ní mohou žádat proplacení až 20 procent z peněz již utracených za natáčení v Česku. Peněz je ale podle filmařů málo - pro letošní rok určených 300 milionů korun prý stačí sotva pro dva větší filmové projekty a zájem mají i menší evropské produkce. Celoroční částka se proto vyčerpá za dva měsíce - lidé z oboru tvrdí, že by na pobídky byla potřebná půl miliarda korun.

Na výrobu filmů více peněz

Nový zákon o audiovizi má změnit pravidla financování českého filmu. Státní fond pro podporu kinematografie například bude dostávat procento z každé prodané vstupenky do kina. Dosud měl nárok na jednu korunu ze vstupenky. Fond by měl získat peníze také od komerčních televizí a ze zpoplatnění filmů, které spravuje. Pokud zákon projde, tak by mělo jít na české filmy asi 230 milionů korun ročně, to ale údajně stačí jen na výrobu asi sedmi snímku - v ČR jich ale za rok vznikne zhruba třicítka.

Poslanci chtějí v zákoně řešit i financování digitalizace starších českých filmů. „Úvaha je, že by se v první etapě digitalizovalo 200 filmů, to je asi 500 milionů korun. Na to ale finanční prostředky v současné době ani ve střednědobém výhledu nejsou. S tím si chceme také poradit, takže máme do září ještě dost práce,“ řekl Mencl.

Vydáno pod