Sněmovna zčásti obsadila volná místa v mediálních radách

Praha - Poslanci do Rady České televize zvolili jejího bývalého člena Jana Brandejse, jehož mandát skončil loni v listopadu. Do Rady Českého rozhlasu znovu vybrali Petra Šafaříka. V Radě České tiskové kanceláře (ČTK) dnes sněmovna zaplnila tři ze čtyř neobsazovaných míst. V každé z těchto rad zbývá obsadit ještě jedno místo.

Členy agenturní rady se stali kandidátka ODS a bývalá ředitelka zpravodajských stanic Českého rozhlasu Hana Hikelová, bývalá poslankyně ČSSD Marcela Mertinová a ústavní právník z Univerzity Karlovy Jan Wintr, kterého navrhla TOP 09.

K volbě posledních členů mediálních rad by se sněmovna měla sejít v pátek. V případě Rady ČT postoupili do druhého kola odborník na svobodný přístup k informacím a někdejší poslanec Oldřich Kužílek a bývalý člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Daniel Novák. Neuspěl naopak další bývalý člen této rady Petr Žantovský. Proti zvolení Nováka a Žantovského protestovaly Český filmový a televizní svaz a Asociace režisérů a scenáristů.

Radu veřejnoprávního rozhlasu by mohli doplnit generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš nebo Jaroslav Růžička, kterého navrhla Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR. V Radě ČTK by místo Eleanory Rasmussenové, které dnes skončil mandát, mohla znovu být kandidátka KSČM Miroslava Moučková nebo kandidát Věcí veřejných, bývalý ředitel hudební televize Óčko Hynek Chudárek.

Naopak v případě Rady pro rozhlasové a televizní vysílání její zaplňování dneškem prozatím skončilo. V jednokolové tajné volbě nedostali potřebný počet hlasů ani kandidát Věcí veřejných Daniel Bartek, ani Kateřina Hrazdilová, kterou chtěla TOP 09.