Cenzuru chce po Googlu stále více demokratických zemí

Praha – Stále víc zahraničních a nově i českých úřadů chce po Googlu, aby odstraňoval nejrůznější videa a informace jejich vyhledávače. Jen za půl roku dostal Google přes tisíc takových oficiálních žádostí. Vyhověl polovině z nich, zároveň ale mluví o větší snaze o cenzuru, a to zejména ze západních demokratických zemí.

Španělské vládě se například nelíbily články, které kritizovaly veřejné činitele. Kanada zase bojovala za odstranění videa, ve kterém byl zneuctěn kanadský pas. Obě země si zatím stěžovaly marně. Námitky už měly i české úřady. Konkrétní stěžovatele ale Google zveřejnit nechce. „Co se týče České republiky, tak počet žádostí o stažení obsahu nedosáhl ani deset,“ uvedla Janka Zichová, PR managerka Google.cz.

Na tom, jak internet někoho zachytí, ale nezáleží jen úřadům. Při žádosti o zaměstnání například personalisté běžně prohledávají webové stránky a hledají o budoucím zaměstnanci nejrůznější informace včetně fotografií a videí. „Spousta uchazečů o zaměstnání si neuvědomuje, co všechno se dá o nich dohledat,“ uvedl ředitel personální agentury Grafton Milan Novák.

Umístit na internet cokoliv o komkoliv ale není beztrestné. Podle advokáta a soudního znalce Bohumíra Štědroně mají lidé právo po poskytovateli obsahu požadovat stažení: „Ze zkušenosti v 50 procentech případů se mu to podaří.“ Pokud ani požadavek nepomůže, nastupuje soud, kde už se lidé mohou domáhat i odškodnění.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod