Nápadem roku 2012 se stala aplikace pro výuku rychlého čtení Rozečti.se

Praha - Vítězem soutěže Vodafone Nápad roku 2012, v rámci které se letos popáté vybíraly nejlepší podnikatelské záměry v Česku, se stal Michal Zwinger s online aplikací pro výuku rychlého čtení Rozečti.se. Jeho kurz zkrátí dobu potřebnou pro čtení až na třetinu. Soutěž pro mladé podnikatele, kterou vyhlašuje Fakulta podnikohospodářská Vysoké školy ekonomické v Praze, má za cíl především motivovat - a to nejen finančně. Někteří z vítězů minulých ročníků působí třeba i ve Spojených státech.

Aplikace Rozečti.se umožňuje výuku formou absolvování 20 připravených lekcí. Rychlé čtení je představeno kombinací e-booku, ilustračních videí a návodů k jednotlivým cvičením. Praktická interaktivní cvičení pak zlepšují práci očí a mozku. Podle autorů projektu může každý uživatel dosáhnout díky aplikaci zvýšení rychlosti čtení o 100 procent a více. Kurz připravoval tým sedmi lidí po dobu pěti měsíců, zakladatelé ho nyní chtějí rozšířit do firem a škol.

Na druhém místě se umístil Tomáš Berger se systémem Leady.cz pro identifikaci firemních návštěvníků webů. Na třetím místě skončil David Spáčil s projektem Videoflot, který si klade za cíl sblížit nezávislé video tvůrce se zákazníky i herci. Celkem se do letošního ročníku soutěže přihlásilo 156 projektů, což je proti loňsku nárůst o 60 procent.

„Porotci museli prostudovat více než 3 000 stránek textu, aby mohli určit finalisty pro osobní prezentace. Stejně tak kvalita přihlášených projektů a tím i konkurence mezi nápady letos byla velmi vysoká,“ komentoval průběh letošního ročníku zakladatel soutěže Martin Kešner.

Nejlepší projekty vybírala desetičlenná porota složená z podnikatelů, manažerů, investorů i zástupců médií. O úspěchu projektu rozhodovala různou vahou kritéria jako proveditelnost v praxi, kvalita zpracování, originalita a potenciál dalšího růstu. V rámci finálového kola byly navíc hodnoceny i osobní charakteristiky předkladatelů.

K tomu, aby projekty uspěly i na trhu, se ale potřebují stát známými. V tom jim můžou pomoci investoři, kteří do začínajících produktů vkládají řádově miliony korun. Za předchozí 4 ročníky soutěží prošlo 487 projektů, do kterých investoři dali víc než 10 milionů korun.

Ekonomika ČT24: Kurz rychločtení - nápad roku 2012 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod