Brněnské Události v regionech dnes vytvořili dokumentaristé

Brno – Podvečerní zpravodajská relace Události v regionech vysílaná brněnským studiem ČT se dnes představila v novém světle - úlohu reportérů na jeden den zaujali čeští dokumentaristé. Diváci mohli sledovat reportáže zpracované například autorem Českého snu Vítem Klusákem nebo dokumentaristkou Erikou Hníkovou, která stojí za snímkem Nesvatbov. Speciální Události v regionech jsou k dispozici v iVysílání.

V rámci projektu „Zpravodajství očima režisérských hvězd“ oslovilo brněnské studio České televize šestici dokumentaristů, dnešní vysílání regionálních Událostí nakonec naplnila práce pěti autorů. Vedle Víta Klusáka a Eriky Hníkové diváci zhlédli reportáže od Jana Gogoly ml., Roberta Kirchhoffa a Martina Marečka.

„Při výběru oslovených dokumentaristů jsme vycházeli ze zkušenosti ČT Brno. S většinou z nich už totiž brněnské studio dříve spolupracovalo. Teď dostanou příležitost zpracovat téma na mnohem kratší ploše, než na jakou jsou zvyklí,“ říká šéfredaktor zpravodajství brněnského televizního studia Roman Ondrůj.

Cílem speciálního vysílání Událostí v regionech je nabídnout alternativní, atraktivní podobu zaběhlého zpravodajského formátu. „Někdy jsou zprávy příliš sterilní, beznázorové, ale to ty naše páteční naštěstí být nemusí. Doufám, že v mém tématu se mi mimo informace podaří natočit i nadčasovost,“ konstatuje Erika Hníková. Vít Klusák svá očekávání od unikátního projektu popsal následovně. „Přinášet jiný pohled a diváka vytrhnout z jistoty, že zapne televizi a tam běží obvyklé zprávy. Má smysl ten stereotyp tak trochu rozříznout.“

Klusák točí o brněnské Kometě

S ideou dokumentaristického speciálu přišel Petr Minařík, koordinátorem je šéfredaktor Roman Ondrůj. „Jsou to normální, běžná témata, která bychom dnes točili tak jako tak. Rozdělení mezi režiséry bylo víceméně náhodné,“ podotkl Ondrůj k obsahové náplni dnešních Událostí v regionech. Vít Klusák tak například nabídnul reportáž o včerejším finále hokejové extraligy, v němž Pardubice porazily brněnskou Kometu.

Pro dokumentaristy ovšem platí stejná pravidla jako pro reportéry; musí být dodržena objektivita zpravodajství a relace nesmí přesáhnout celkovou stopáž 25 minut. „Pro mě to je velké dobrodružství, protože mezi zpravodajci a dokumentaristy je nevyslovené rivalství. My jsme ti umělci, kteří pracují na větší ploše, zpravodajci k tomu přistupují ve smyslu objektivity,“ konstatoval Klusák. „Zjišťuji, že si zpravodajců vážím čím dál tím víc, protože to zas tak jednoduché není.“

  • Vít Klusák v roli reportéra ČT zdroj: ČT24
  • Dokumentarista Martin Mareček debatuje s redaktory nad podobou tématu zdroj: ČT Brno

Kdo naplní Události v regionech?

Jan Gogola ml., absolvent žurnalistiky Univerzity Karlovy a dokumentu na FAMU, působí nejen jako režisér, ale také jako dramaturg – podílel se například na snímcích Český sen, Oko nad Prahou nebo Vítejte v KLDR. V minulosti působil také jako ředitel programu ČT Brno a dramaturg ČT. Točí film o akcích výtvarnice Kateřiny Šedé, která v rámci projektu Od nevidím do nevidím přesunula osmdesát obyvatel jihomoravských Bedřichovic do Londýna, kde měli prožít sobotu stejně jako ve své vesnici.

Erika Hníková, jediná žena z pětice dokumentaristů, vystudovala dokumentární tvorbu na pražské FAMU. Zaujal především její film Nesvatbov, v němž mapuje pokus starosty slovenské vesnice Zemplínske Hámre dát dohromady místní třicátníky. Vesnice totiž pomalu vymírá.

Slovenský dokumentarista Robert Kirchhof v současnosti pracuje na projektu věnovaném normalizaci, je mj. autorem dokumentu Papírové hlavy, který sleduje proměny vztahu k lidským právům v totalitním Československu. Pracuje také jako dramaturg a producent.

Vít Klusák se spolu s Filipem Remundou proslavil kontroverzním snímkem Český sen, filmové reality show o levném hypermarketu, který nikdy neexistoval. Režíroval také celovečerní dokument Vše pro dobro světa a Nošovic – příběh o vesnici proslulé kysaným zelím a pivem Radegast, kde vyrostla továrna korejské automobilky Hyundai. K češství se vrátil i dokumentem o americkém radaru v Brdech Český mír.

Režisér, scenárista, hudebník a dramaturg Martin Mareček se v dokumentární tvorbě často věnuje úloze neziskového sektoru, což se zřetelně projevilo v dokumentech Zdroj nebo AutoMat. Silné ohlasy vyvolal snímek Pod sluncem tma věnovaný rozvojové pomoci. Mareček za něj obdržel i Českého lva.