Oracle s Googlem stojí před soudem

San Francisco - Výběrem poroty dnes začal v San Francisku ostře sledovaný soudní spor mezi technologickými giganty Oracle a Google. Firmy se soudí o patenty k operačnímu systému Android, který vyvinul Google, a o využití programovacího jazyka Java, který si naopak spolu se společností Sun Microsystems koupil Oracle. Oracle chce také prokázat, že Google zneužívá technologii, na kterou nemá nárok.

Oracle v srpnu 2010 zažaloval Google kvůli sedmi patentům a nároku na autorská práva k Javě. Google podle Oraclu svým operačním systémem Android pošlapává práva jeho duševního vlastnictví. V sázce je mnoho, protože spor může ukázat, kolik peněz do vývoje Androidu Google opravdu vložil. Google se brání, že v kolizi s patenty Oraclu není a že na určité části Javy si Oracle nemůže činit nárok.  

Soudní řízení dostal na starosti soudce oblastního soudu William Alsup. Do soudní síně se dostavily desítky potenciálních členů poroty a ještě než dorazily, Alsup firmy upozornil, že během líčení nemá v úmyslu držet v tajnosti citlivé informace finanční povahy. „Toto je veřejný proces,“ sdělil soudce. Očekává se, že soudní přelíčení potrvá minimálně osm týdnů.