Do radničních novin se možná dostane i opozice

Praha - Sněmovna dnes v prvním čtení podpořila vládní novelu tiskového zákona, která rozšiřuje možnosti opozičních zastupitelů publikovat v radničních novinách. Všichni členové zastupitelstva budou muset dostat přiměřený prostor pro publikování svých názorů. Podle ministryně kultury Aleny Hanákové navrhovaná úprava posílí práva opozice a také informovanost občanů o činnosti jejich volených zastupitelů.

Radniční listy jsou dosud podle některých průzkumů zneužívány k jednostrannému informování ve prospěch vedení radnic. Nepohodlné příspěvky zastupitelů a čtenářů bývají redakcí těchto tiskovin odmítány, resp. nejsou vůbec publikovány, uvádí vláda. Novela má také snížit riziko korupčního prostředí.

Pokud opozice prostor přesto nedostane, bude mít vydavatel povinnost zajistit institut „doplňující informace“ - členové zastupitelstva tak budou mít právo na dodatečné uveřejnění požadovaného sdělení. Opozice také bude mít možnost podat stížnost u soudu. 

Weby ale dál zůstávají bez omezení

Podle průzkumu občanského sdružení Oživení z roku 2007 se v 72 procentech radničních listů objevovaly články místních politiků, které byly v souladu s postoji radnice. Pouze deset procent periodik nabízelo alternativní politické články. Jen čtvrtina periodik poskytovala prostor pro dopisy občanů k politickým tématům, avšak většinou pro kladná vyjádření k radnici. 

„Je to manipulace obecním míněním a může to samozřejmě znamenat i manipulace veřejnými prostředky, a tedy korupci,“ domnívá se Lenka Petráková ze sdružení Oživení.

Oživení ale také upozorňuje na to, že například internetové stránky nebo radniční videozpravodajství zůstává dále bez omezení. 

Rath čelí kritice za Středočeský magazín

Třenice o prostor v radničních novinách probíhají v obcích po celé republice. Kritice v této souvislosti čelí dlouhodobě třeba i poslanec za ČSSD a zároveň středočeský hejtman David Rath (ČSSD) za Středočeský magazín. Rath ale tvrdí, že opozice prostor dostává. „My jsme vždycky opozici i dalším kritickým názorům dávali prostor, který chtěli, že ho většinou nevyužili, není naše chyba,“ prohlásil Rath.

Zákon ale podpořil, stejně jako další starosta a poslanec David Vodrážka (ODS). I jeho tvář se v listu Prahy 13, kterou vede, objevuje velmi často. „Důležité je, aby obecní zpravodaj informoval o dění v obci, a ne o tom, jestli někdo je z té či oné politické strany,“ tvrdí Vodrážka. A například vedení Litomyšle se proto rozhodlo, že tamní zpravodaj bude politicky barevnější, ještě než začne platit zákon – například bude striktně daný rozsah či formát.

Reportáž Kamily Štichové a Erika Knajfla (zdroj: ČT24)