Ulož.to chce legálně prodávat hudbu

Praha - Největší tuzemský server pro ukládání a stahování souborů Ulož.to chce začít prodávat legálně hudbu. Zda se to povede, bude záležet na výsledku jednání s organizací hájící práva hudebního průmyslu - Mezinárodní federací fonografického průmyslu (IFPI). Dnešním Hospodářským novinám (HN) to řekl spolumajitel Ulož.to Jan Karabina. Úplná legalizace stahovacího serveru by přinesla nejen možnost prodávat hudbu, ale i vyšší výnosy z reklamy, která dnes tvoří třetinu webového podnikání firmy.

„Jednání trvají dlouho, protože společně vyvíjíme obchodní model. Je to úplně jiný svět než IT, protože uvažují v jiných pojmech,“ řekl listu Karabina. „První informace bychom mohli zveřejnit nejdříve koncem března,“ doplnila ředitelka české IFPI Petra Žikovská.

Podle Karabiny musí jít o co nejjednodušší model a za rozumné ceny, úměrné českému trhu. Nabídka musí být dostatečně úplná, aby lidé našli všechno, co hledají. „Nechci složitou registraci nebo nutnost mít kreditní kartu, jako je u iTunes. Klíčová je jednoduchost a jednoduchý platební systém. Primárně by mělo jít o webovou službu,“ upřesnil Karabina.

Deník připomněl, že na server Ulož.to pozornost přitáhl lednový zátah na internetové úložiště Megaupload v USA. Také český server je častým terčem stížností, že umožňuje sdílení pirátského obsahu. Podle Karabiny firma dělá vše pro ochranu autorských práv, sama však nelegálně nahraný obsah nevyhledává a maže jej až po stížnostech.

Server Ulož.to provozuje firma Nodus Technologies. Server uvádí, že ho denně navštíví 250 000 až 300 000 lidí a podle služby Alexa.com každý z nich otevře průměrně osm stránek, napsaly dnešní HN.