Nové tváře Událostí: Jakub Železný a Aneta Savarová

Praha – Hlavní zpravodajská relace České televize si na apríla z diváků střílet nebude, naopak Události ukáží divákům svou novou vizáž. Původní a dynamicky zpracované reportáže, virtuální studio a především změna v řadách moderátorů a moderátorek – budou jen čtyři. Vedení ČT se na nich shodlo společně s odbornou porotou a především lidmi, kteří se do výběru prostřednictvím výzkumu zapojili. Nové Události se rozšíří na 50 minut, společně s Brankami, body, vteřinami vytvoří hodinovou relaci.

Kamerové zkoušky, které hlavní tváře pro nové Událostí určily, proběhly na přelomu ledna a února. Vítězná čtyřka vzešla z užšího výběru 20 televizních profesionálů. „Jsem rád, že to dopadlo tak, jak jsem trochu očekával, že se nám jako nejlepší volba moderátorů Událostí potvrdila čtveřice osobností z řad České televize,“ prohlásil generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Hlavní zpravodajskou relaci ČT divákům zprostředkují Jolana Voldánová, Marcela Augustová, Aneta Savarová a Jakub Železný. „Celá relace bude mnohem živější, bude v pohybu a mnohem bezprostřednější,“ dává nahlédnout do kuchyně Marcela Augustová, pro Jakuba Železného představuje přechod z Událostí, komentářů velkou změnu, kterou zároveň považuje za velkou výzvu i za velkou čest.

Hlavní kritériem při výběru moderátorské čtyřky byla profesionalita 

Obsazení moderátorských postů konzultovalo vedení zpravodajství s bývalým ředitelem české sekce BBC Vítem Kolářem, zpravodajem BBC pro střední Evropu Robem Cameronem, zpravodajkou deníku Politikenn Danou Schmidt a Jaromírem Volkem, mediálním odborníkem z Masarykovy univerzity v Brně.

Šéfredaktor zpravodajství ČT Petr Mrzena:

„Současné události rozšíříme o moderní světové prvky, jakými jsou třeba virtuální studio nebo dotykové obrazovky. Inspirovali jsme se v BBC nebo v CNN. Akcentovat budeme vlastní sítě zpravodajů v zahraničí i v regionech a hlavní zprávě dáme více prostoru. Události budou především spolehlivé a přesné.“

Generální ředitel ČT považuje realizaci proměny Událostí za osobně důležitou. „Pro mě změna Událostí, a to jak formální, tak obsahová, je velmi významná, protože jde o významnou část mého kandidátského projevu. Doufám, že to diváci ocení,“ nechal se slyšet Petr Dvořák.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Medailon moderátorů nových Událostí:

Marcela Augustová je stabilní dlouholetou a zkušenou moderátorkou Událostí, pravidelně také moderuje volební studia. V redakci zpravodajství České televize působí od roku 1994, v ČT začínala v oblasti tvorby pro děti a mládež. Vystudovala Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy v Praze.

Jolana Voldánová patří k velmi zkušeným a oblíbeným moderátorkám Událostí, svým profesionálním a příjemným vystupováním si získává diváky v různých anketách popularity. Kromě toho má na svém kontě také cenu Novinářská křepelka za významný žurnalistický počin novináři do 33 let. V redakci zpravodajství České televize pracuje od roku 1993, předtím pracovala pro Český rozhlas.

Aneta Savarová začínala v roce 2007 jako moderátorka na ČT24. V roce 2010 nastoupila do zpravodajské televize Z1, kde moderovala zprávy a věnovala se ekonomickému zpravodajství jako moderátorka Dopoledního byznysu. V květnu roku 2011 se vrátila do České televize jako moderátorka poledních Událostí v regionech a od prosince téhož roku moderuje zprávy na ČT24. V době studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy si také vyzkoušela práci píšící novinářky pro regionální vydání Mladé Fronty Dnes a Zlínského deníku, kromě toho pracovala jako moderátorka zpráv v Rádiu Zlín a později také Českého rozhlasu 4 – Radia Wave. Do týmu čtveřice moderátorů byla vybrána jako zástupce nové moderátorské generace, která bude zapadat do moderního prostředí virtuálního studia Událostí. „Velmi si vážím šance a důvěry, kterou mi dalo vedení ČT už pouhou pozvánkou do konkurzu. Má nominace na post moderátora Událostí byla pro mne velkým překvapením, o to více se budu snažit naplnit očekávání managementu televize a také samotných diváků,“ sdělila Aneta Savarová.

Jakub Železný je uznávaným moderátorem Událostí, komentářů, do České televize nastoupil v roce 2002. V letech 1997 -  2002 spolupracoval s komerčními televizemi, od roku 1993 dosud také spolupracuje s Českým rozhlasem. Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze.