Spor o název iPad se přesouvá do USA, Číňané tam žalují Apple

Šanghaj/San Francisco – Právní bitva mezi americkou společností Apple a čínskou firmou Proview se přesouvá do Spojených států. Čínský podnik, který tvrdí, že mu zůstalo právo používat název iPad, podal žalobu na Apple v jeho vlastní jurisdikci, tedy přímo v Kalifornii. Až dosud se spory mezi oběma podniky o název iPad odehrávaly pouze na čínské půdě.

Proview chce v žalobě prokázat, že Apple se zmocnil práva k užívání názvu iPad podvodným trikem. Součást skupiny Proview International Holdings, která byla až do finanční krize významným světovým výrobcem počítačových monitorů, už Apple zažaloval na více místech v Číně. Firma se také snaží dosáhnout zákazu prodeje iPadů v čínských obchodech. Například v Šanghaji podle zdrojů agentury Reuters neuspěla. Tamní soud její požadavek na zákaz prodeje iPadů od Applu zamítl.

Minulý týden podaly na Apple žalobu u soudu v okrese Santa Clara v Kalifornii dvě součásti skupiny Proview, a to Proview Electronics a Proview Technology. Tím se spor přenesl do Silicon Valley, tedy přesně do místa, kde má Apple základnu.

Wang Peng, IT analytik

„Jméno patří tomu, kdo si ho zaregistroval jako první. Pokud byla první čínská společnost, tak je značka její. Jestli ji Apple chce získat, musí za to zaplatit.“

Proview americkou firmu obviňuje, že založila společnost IP Application Development, zkráceně IPAD, výhradně proto, aby se dostala k názvu iPad. Zástupný podnik měl prý skrýt, že za snahou získat práva k názvu stojí ve skutečnosti Apple.

Reportáž Františka Kramarze (zdroj: ČT24)

Právníci společnosti IPAD podle žaloby opakovaně tvrdili, že firma nebude čínskému podniku konkurovat, a odmítli prý říci, k čemu její název potřebují. Postoj právníků firmy IPAD byl podle žaloby účelový a měl firmu Proview přimět k uzavření smlouvy. Čínský podnik za to žádá odškodné, ale jeho výše není v žalobě uvedena. Apple, který tvrdí, že Proview odmítá uznat starou smlouvu, na žádost o komentář zatím nereagoval.

Společnost Proview Technology je součástí tchajwanské skupiny Proview International Holdings. Skupina byla první technologickou společností z Tchaj-wanu, jejíž akcie se začaly obchodovat na burze v Hongkongu. Koncem 90. let minulého století patřila mezi pět největších výrobců počítačových monitorů na světě. V roce 1999 uzavřela partnerství s americkým výrobcem čipů National Semiconductor, s kterou pak uvedla na trh jednoduchý stolní počítač I-PAD. Jeho hlavními atributy byla možnost připojení k internetu a snadné ovládání.