ČT24 připomene 20. výročí rozpadu Československa

Praha - V roce 2012 uplyne dvacet let od politických jednání, která předcházela rozpadu Československa. Česká televize připomene výročí novým projektem, který pod názvem 1992: rozpad Československa nahlédne nejen do historie, ale i do následné budoucnosti. První díl uvede ČT24 v sobotu 28. ledna ve 22:05.

Nový projekt České televize nabídne pohled do zákulisí složitých jednání mezi českou a slovenskou politickou reprezentací, který doplní archivní záběry i rozhovory s pamětníky a přímými aktéry tehdejšího dění. Úvodní díl přiblíží především náladu ve společnosti a důležité politické a ekonomické problémy, které musela federace řešit. Moderátor Jakub Železný přivítá ve studiu současnou slovenskou premiérku Ivetu Radičovou a tehdejšího poradce Václava Havla Martina Bútora.

O ekonomické situaci Československa bude mluvit Ivan Kočárník, který v letech 1991 - 1992 zastával nejprve funkci náměstka ministra financí a poté i post ministra. Jeho pohled doplní v živém vstupu z Bratislavy tehdejší slovenský ministr pro privatizaci a později rovněž ministr financí Slovenské republiky Ivan Mikloš.

V následujících dílech se bude pořad věnovat například klíčovým volbám v roce 1992, které měly zásadní vliv na průběh dalších událostí. Česká televize připomene i to, jak o jednáních referovala česko-slovenská média, hostem bude například Ota Černý. „Česká televize už odvysílala několik speciálů mapujících moderní české dějiny. Nyní následuje celoroční projekt zabývající se rozpadem Československa. Je zajímavé připomínat si postoje a názory lidí, z nichž mnozí  jsou  dodnes v politice aktivní,“ dodala dramaturgyně pořadu Veronika Linková.

Vydáno pod