ČT představila HD teletext a vizi hybridní televize

Praha – Česká televize dnes u příležitosti ukončení analogového vysílání představila vizi nového rozvoje. Televize oznámila, že se vydává jednoznačně směrem k hybridnímu vysílání HbbTV a výkonná ředitelka Nových médií ČT Pavlína Kvapilová v návaznosti představila i první plány Teletextu HD, pilotní služby na bázi hybridní televize.

„Dnes chceme vyslat silný signál, že hybridní televize HbbTV je cesta, kterou chceme jít. Je to platforma, kterou podporuje i Evropská vysílací unie,“ uvedla Kvapilová s tím, že se jedná ve zkratce o televizi napojenou na internet a hybridní set-top box. Díky tomu si může uživatel pomocí dálkového ovladače vyvolat nejrůznější služby. „Věříme, že televize bude ještě silnější, když dokáže zkombinovat sílu internetu a televize,“ dodala Kvapilová.

Výkopem éry hybridního vysílání ČT bude jaro 2012, kdy televize spustí na satelitu HD teletext a pak budou následovat další kroky. Na to ještě nebude potřeba připojení televize k internetu, ale jen hybridní se-top box. Po připojení televize k internetu umožní HD teletext zobrazovat i složitější grafiku, obrázky či videa.

HD teletext
Zdroj: ČT24

Internetové služby přes dálkový ovladač 

„Pohodlí je také jedna z hlavních výhod – co dostáváte z počítače, budete moci dostat i při ležení na gauči u televize,“ uvedla při prezentaci Kvapilová. Podle ní stačí ve chvíli, kdy na obrazovce svítí červený čtverec, zmáčknout obdobné tlačítko na ovladači a zobrazit si aktuální nabídku služeb navíc.

Studio ČT24 - Rozhovor s Pavlínou Kvapilovou (zdroj: ČT24)

Kromě teletextu ve vysokém rozlišení umožní hybridní televize například hlasovat přes ovladač v televizních anketách nebo ohodnotit hosta pořadu Hyde Park ČT24. Přes dálkové ovládání hybridní televize bude přístupný i televizní archiv iVysílání, který už nyní na internetu obsahuje zdarma zhruba pět let odvysílaných pořadů. Sportovní fanoušky potěší při vysílaných zápasech tabulky, přehledy, sestavy týmů i informace o jednotlivých sportovcích.

Vydáno pod