ČT vypnula poslední analogové vysílače

Praha – Česká televize dnes definitivně ukončila analogové vysílání. Přesně ve 12:05 vypnula poslední dva velké analogové vysílače Zlín – Tlustá hora a Vsetín – Bečevná. Ukončí také řádný provoz všech zbývajících 31 analogových vysílačů malého výkonu, takzvaných dokrývačů. Naladit ji lze pouze přes pozemní digitální vysílání, kabel, satelit či internet. Výkonná ředitelka Nových médií ČT Pavlína Kvapilová zároveň představila nový teletext ve vysokém rozlišení.

Vypínání analogového zemského vysílání ČT se týká zejména diváků ze Zlínského kraje, okrajově pak diváků z krajů Olomouckého, Moravskoslezského a Pardubického. Ti si budou muset pořídit set-top-box nebo televizor uzpůsobený pro příjem digitálního signálu či přejít například na satelitní, internetové či kabelové vysílání.

„ČT měla de facto problém v tom, že byla provozovatelem nejrozsáhlejší analogové sítě – 929 vysílačů, převaděčů a dokrývačů. Nynější vypínání posledních 33 zařízení, to už je však jen třešnička na dortu,“ uvedl šéf digitalizace ČT Pavel Hanuš. Nejobtížnější fází podle něj bylo přepínání analogového vysílání na digitální v Praze.

Celkově je Hanuš s procesem digitalizace zemského vysílání v Česku spokojen. Podařilo se podle něj zamezit situacím, kdy by bylo velké množství lidí odříznuto od televizního signálu úplně. Při vypnutí analogu zůstalo bez signálu maximálně pět procent lidí, z nichž většina si v nejbližších dnech opatřila potřebné vybavení pro příjem digitálního signálu. Ve srovnání s ostatními evropskými státy to je velmi dobrý výsledek.

Přes anténu i satelit

Primárně nabízí ČT vysílání v rámci digitálního zemského vysílání – tzv. multiplexu veřejné služby. Jeho signál DVB-T aktuálně pokrývá 99,8 procent obyvatel České republiky. Česká televize tak coby provozovatel sítě 1 nejen že naplňuje, ale podstatně překračuje zákonný požadavek celoplošného pokrytí, neboť zákon požaduje pokrytí 95 procent obyvatel.

Divákům je k dispozici také satelitní digitální vysílání České televize, a to zdarma bez měsíčních paušálních poplatků. Na orbitální pozici 23,5° východně (družice Astra 3A a 3B) jsou vysílány nejen programy ČT1, ČT2, zpravodajský ČT24 a sportovní ČT4, ale také distribuce ČT HD ve vysokém rozlišení a řada pokročilých doplňkových služeb.

Televize veřejné služby dnešním aktem ukončila éru svého analogového zemského vysílání. Jeho pravidelný provoz začala tehdejší Československá televize 25. února 1954. Uzavře se tak bezmála šest dekád analogové televizní historie ČT/ČST.

Vydáno pod