Počet „androidích“ virů stoupl o třetinu

Praha - Počet nejrůznějších škodlivých programů, které napadají mobilní zařízení s operačním systémem Android, se za poslední tři měsíce zvýšil o 37 procent. Na tuto platformu se zaměřily prakticky veškeré nové mobilní hrozby, jak vyplývá ze čtvrtletní zprávy antivirové firmy McAfee.

Podle McAfee patřily k nejrozšířenějším podvodům pro chytré mobily trojské koně odesílající SMS, které shromažďovaly osobní informace a působily uživatelům i přímé finanční škody. Útočníci si oblíbili taky  program, který nahrává telefonní hovor a pak jeho záznam odešle podvodníkovi.

Luděk Vokáč, redaktor serveru Mobil.cz

„Android je dnes nejpopulárnější mobilní platformou vůbec z otevřených operačních systémů… Navíc z otevřených operačních systémů je Android nejotevřenější.“

V rámci počítačové bezpečnosti by letošní rok by měl být podle McAfee nejrušnější v historii. Firma během letoška zvýšila svůj odhad na celkové množství existujících škodlivých programů o pět milionů na 75 milionů.

Komentář Luďka Vokáče (zdroj: ČT24)

Hrozba falešných antivirů, programů zneužívajících v systému Windows funkce automatického spuštění a trojských koní kradoucích hesla podobně jako v předešlých čtvrtletích přetrvávala. Vzrůstá množství programů pro platformu Mac OS od Apple.