Televizní Autoškola národa potřetí otestuje znalosti řidičů

Praha – Lidé si opět budou moci díky televizi otestovat svoje řidičské znalosti. Třetí díl zábavného pořadu Autoškola národa vysílá Česká televize na prvním programu v sobotu 15. října. Projekt podporovaný ministerstvem dopravy, policií a BESIPem si klade za cíl snížení nehodovosti a zlepšování řidičských schopností.

V pořadu budou v přímém přenosu soutěžit řidiči z Čech a Moravy, kteří budou řešit 15 modelových situací. Zapojit se a vybírat z možností tu správnou budou moci prostřednictvím textových zpráv i lidé u televizních obrazovek. Pokud pošlou odpovědi v celkově třech SMS po devíti korunách, dozvědí se poté, jak uspěli a kolik by případně dostali trestných bodů a kolik by zaplatili na pokutách. Vyhodnocení bude anonymní. „Jeden z televizních diváků vyhraje osobní automobil,“ láká ke sledování autor projektu Pavel Buršík.

Akci podpořil známý automobilový závodník Karel Loprais, který je zmocněncem ministerstva dopravy pro bezpečnost silnic. „Řidiči často neznají třeba pravidlo zipu pro řazení vozidel do jednoho pruhu, nejsou si jistí chováním na kruhových objezdech,“ uvedl Loprais. Soutěžící budou řešit například jízdu křižovatkou, přednost tramvaje, způsob jízdy připojovacím pruhem na dálnici či řízení provozu policistou. Část pořadu bude věnována úsporné jízdě.

Ztráta řidičského průkazu podle SMS a internetového hlasování
Zdroj: ČT24

Zábava i prevence 

Pořad budou moderovat Lucie Výborná a Aleš Háma. Do čela soutěžních skupin se postaví herci Jitka Schneiderová, Pavel Zedníček, Jana Boušková a Miloš Knor.

První dva díly Autoškoly národa byly v televizi v srpnu 2010 a únoru 2011. Poslední díl vidělo skoro 900 000 diváků, přičemž testu se účastnilo 14 000 řidičů. Pořad má za cíl zvýšit bezpečnost silničního provozu. Například letos o prázdninách na českých silnicích zahynulo 140 lidí. Je to o 30 méně než v loňském roce, podle dopravní policie se současně jedná o nejnižší počet mrtvých v tomto období od roku 1990.