Prestižní The Wall Street Journal bude mít nového šéfredaktora

New York - Šéfredaktor amerického ekonomického listu The Wall Street Journal (WSJ) Marcus Brauchli dnes oznámil odchod z funkce, kterou zastával zhruba rok. Australský magnát Rupert Murdoch, který je od loňska vlastníkem prestižního deníku, má nyní volné ruce k uplatnění svých představ o dalším směřování tohoto titulu. Brauchliho roli by mohl přechodně zastat vydavatel WSJ Robert Thomson.

Brauchli zůstane u Murdochovy společnosti News Corporation jako konzultant. „Jsem hrdý, že jsem byl součástí tohoto výjimečně talentovaného týmu. Avšak nyní, kdy se odehrál přechod vlastnictví, jsem došel k názoru, že noví vlastníci by měli mít šéfredaktora podle své volby,“ uvedl Brauchli v rezignačním dopise.

Brauchli zdůraznil, že vedení News Corp. se „pečlivě vyhýbalo vnucování jakýchkoli politických nebo podnikatelských názorů“ do obsahu listu a dodržovalo přijatý kodex chování.

Na konci loňského roku mateřskou společnost listu Dow Jones & Co převzala News Corp a zaplatila za ni přes pět miliard dolarů (přes 80 miliard Kč). Proces převzetí nebyl snadný a někteří členové rodiny Bancroftových, která list vlastnila, se obávali, zda zůstane zachována redakční nezávislost WSJ. Nakonec s transakcí souhlasili jen pod podmínkou, že se Murdoch za nezávislost zaručí.

Vydáno pod