Obsáhlý videoarchiv ČT „iVysílání“ je na iPadech

Praha - Videotéka České televize „iVysílání“ obsahující desítky tisíc pořadů je ke sledování rovněž ve speciální aplikaci v tabletech iPad. Ode dneška je volně bezplatně ke stažení v Apple bazaru "Appstore„. Aplikace “iVysílání„ pro iPady vznikla ve spolupráci České televize s vývojářskou firmou Motion Media. Své aplikace na iPadech mají všechny významné světové televize. Česká televize pro ně chystá po “vysílání" ještě speciální aplikaci ČT24, která by měla být hotova koncem června a poté i sportovní ČT4.

Jedná se o první speciální projekt ČT pro přístroje iPad. Z hlediska nabízeného obsahu potom o největší českou aplikaci na iPadech nabízející téměř 1 675 dnů videa. V internetovém iVysílání jsou totiž všechny původní pořady ČT, včetně seriálů, zábavy, magazínu, zpravodajství nebo sportovních přenosů (na které měla ČT práva) za posledních šest let.

Milan Fridrich, výkonný ředitel nových médií ČT

„Vytvoření aplikace videoarchivu pro iPady je pro ČT milník. Poprvé je na nových chytrých přístrojích typu iPad archiv českotelevizních pořadů. Několikaměsíční práce je začátkem zpřístupňování videoarchivu ČT pro různé platformy. V nejbližších týdnech vznikne sesterská aplikace “iVysílání„ pro iPhony a pak i chytré Nokie a pro systém Google Android. Příští rok by měl být v chytrých televizorech.“

Aplikace nabízí intuitivní a velmi jednoduchý systém

K úskalím, které její vývoj provázely, ředitel firmy Motion Media Jiří Janoušek říká: „Nejvíce si všichni vývojáři a kreativci od nás a z ČT lámali hlavu při vymýšlení logického uspořádání iVysílání pro přístroj s velkým dotykovým přístrojem, aby se uživatel v těch 40 tisících hodinách pořadů zoufale neztrácel. Myslím, že se povedlo vytvořit intuitivní a velmi jednoduchý systém, neboť aplikaci teď ovládá bez problémů i moje dvouletá neteř.“

Videoarchiv iVysílání v iPadech má podobná vodítka pro hledání a strukturu jako internetové vysílání na adrese www.ivysilani.cz. Pořady ČT lze hledat podle abecedy, žánrů a data. Divákovi se zobrazují nejsledovanější pořady dne a týdne, nabídka speciálních archivních perliček z ČT a diváci rovněž uvidí, co sledují ostatní uživatelé webu nebo aplikace na iPadu.

„Nejsledovanějšími pořady ČT na webu jsou tradičně původní seriály typu 'Vyprávěj' nebo nyní '4teens', talkshow 'Všechnopárty' nebo někdejší 'Uvolněte se, prosím',“ říká Milan Fridrich a dodává: „a ze zpravodajství jsou pak nejsledovanější - Hyde Park, Otázky Václava Moravce, 168 hodin a Události. Ze sportu to byly nedávné české zápasy MS v hokeji a jiné velké sportovní akce jako olympijské hry.“

Diváci sledují pořady ČT stále více přes internet

Počet diváků pořadů ČT na internetu roste. Počet pravidelných diváků iVysílání se za poslední půlrok zvýšil o 30 procent. Přístroje typu iPad, které jsou pro sledování televize ještě vhodnější než počítač, toto číslo můžou výrazně zvýšit.

Zatím je v ČR podle neoficiálních zpráv cca 40 000 iPadů. Přístroj se přitom prodává jen od konce loňského roku. Celosvětově se letos a příští rok očekává, že se tabletů, jako je iPad, Samsung Galaxy atd. prodá až 200 milionů. V ČR by počet majitelů podle prognóz mohl vyrůst na 100 tisíc během příštích 12 měsíců.