Show Oprah Winfreyové po více než čtvrtstoletí skončila

Chicago - Bez speciálních hostů i bez dárků na rozloučenou se dnes americká televizní hvězda Oprah Winfreyová v posledním díle své slavné talk show rozloučila s diváky. Asi 400 z nich jí ve studiu připravilo ovace ve stoje. „Vy a tahle show jste byli velkou láskou mého života,“ řekla se slzami v očích Winfreyová. Ve své poslední show promítla také některé ze svých dávných televizních klipů a podělila se s diváky o své stěžejní životní zážitky. „V této poslední show vám chci skutečně poděkovat, je to můj milostný dopis pro vás. Díky Ameriko, slovy nelze vyjádřit, co v tuto chvíli cítím,“ řekla dojatá Oprah.

Nejvlivnější afroameričanka a královna amerického denního vysílání se rozloučila se stanicí ABC ve velkém stylu. Plán posledního vysílání podléhal přísnému utajení. Podle očekávání byla hlavní hvězdou sama Winfreyová, už nyní považovaná za největší černošskou filantropku všech dob.

Sedmapadesátiletá Oprah Winfreyová strávila dětství v jižanském státě Mississippi a musela se vyrovnávat s těžkým traumatem, když byla v devíti letech znásilněna vlastním příbuzným. Svou televizní kariéru začala v sousedním Tennessee, kde se již v 19 letech se stala první černošskou ženou, která četla zprávy v nashvillské televizi.

Po univerzitních studiích oborů jazyk a komunikace a dramatické umění začala v lednu 1984 moderovat chicagskou talk show AM Chicago, která se záhy stala nejsledovanějším pořadem ve městě. Již pod novým názvem The Oprah Winfrey Show se následně od 8. září 1986 začala vysílat po celých Spojených státech a brzy dosáhla mnohamilionové sledovanosti.

Dušan Neumann, publicista:

Byla to první žena, která začala v televizi vlastní talk show a oslovila do té doby neoslovený segment americké televizní populace - ženy v domácnosti. Později rozšířila témata o problematiku vztahů, výchovy a uplatnění žen ve společnosti.

Show se stala vyhledávanou i mezi celebritami a ve znamení slavných se nesly i dva předposlední díly talk show. Osobnosti showbyznysu jako Tom Hanks, Tom Cruise nebo Madonna se loučily s moderátorkou v dílech, které byly předtočeny minulý týden v Chicagu. Závěrečný díl má pak veškeré předpoklady k tomu, aby vstoupil do historie nejen americké televize. Očekává se rekordní sledovanost a reklamní spoty mají v současnosti hodnotu milionu dolarů za půl minuty.

Kouzlo Winfreyové vždy spočívalo v jedinečném způsobu, jakým dokáže navázat kontakt s publikem. Diváci ji vnímají jako osobu blízkou, se kterou mohou sdílet své problémy, přestože sama moderátorka patří mezi nejbohatší Američany a výrazně se angažuje v charitě. Fenoménem je také její vliv na veřejné mínění. Knihy doporučované v rámci jejího knižního klubu se pravidelně stávají bestsellery a podpora Winfreyové v posledních prezidentských volbách vynesla podle odhadů Baracku Obamovi více než milion hlasů.

Oprah Winfreyová:

„Vyrůstala jsem jako chudé černošské děvče. Chci chudým vrátit to, čeho se mi dostalo.“

Její matka a otec spolu nikdy nežili, chudá rodina Oprah občas oblékala do šatů z pytlů od brambor. Od devíti ji sexuálně zneužívali bratranec, strýc a jeho kamarád. Ve třinácti utekla z domova, ve čtrnácti porodila dítě, které záhy zemřelo. Sestru zabily drogy, bratra AIDS. I proto se Oprah nebála prožívat na pódiu příběhy svých hostů a rozebírat s nimi životní traumata. Její pořad si zapínalo každý týden v průměru téměř 50 milionů Američanů. Televize jí získala slávu, charita uznání. Do dobročinných projektů dala přes 300 milionů dolarů. I tak její jmění přesahuje dvě miliardy.

Winfreyová ovšem s televizním vysíláním nekončí. Chce se ale více soustředit na svůj vlastní televizní kanál OWN: Oprah Winfrey Network, jehož sledovanost je zatím spíše zklamáním. Právě uvedení očekávaného nového pořadu slavné moderátorky by mělo prodělávající stanici zachránit.