Klaus je kleptoman a půjde na léčení, hlásala slovenská televize

Praha - Slovenská komerční televize JOJ zcela vážně odvysílala v pondělních večerních zprávách krátký šot, podle něhož prezident Václav Klaus řekl, že je kleptoman a s úchylkou se chystá na léčení. Editoři stanice přitom nepochopili mystifikační článek týdeníku Reflex, jenž se objevil na jeho webu. Televize se následující den v hlavní zpravodajské relaci za svou chybu omluvila.

Článek na stránkách Reflexu měl titulek 'Klaus přiznává: Jsem latentní kleptoman'. Redaktor Petr Holec, který mystifikační texty píše do pravidelné rubriky Do živého, tím jen reagoval na známé video odvysílané v pořadu České televize 168 hodin z předminulého týdne.

Televize JOJ si však text vyložila po svém. „Český prezident řekl, že je kleptoman a půjde se léčit. Václav Klaus se k této úchylce přiznal poté, co ho kamery přistihly při krádeži pera přímo na tiskové konferenci. Prezident údajně krade 20 let. Na léčení by mohl nastoupit už tento měsíc,“ řekla ve vysílání moderátorka zpravodajské relace Lucia Barmošová.

„U Václava Klause se poprvé kleptománie projevila po kupónové privatizaci, když viděl, jak kradou všichni okolo. Usvědčily ho záběry, kdy si na střetnutí s chilským prezidentem přisvojil pero a tvářil se jakoby nic. Lidé z jeho okolí přiznali, že hlava státu krade na domácích návštěvách nejvíce svoje portréty. Jeho hosté chodí na Hrad s prázdnými kapsami, aby jim nic nezmizlo,“ zaznělo v příspěvku.

V Holcově článku se mimo jiné objevila mystifikační pasáž, podle níž Hrad zavedl nový protokol státních návštěv. „Například generální tajemník OSN Pan-Ki-mun, jenž Česko navštívil koncem týdne a mimo jiných se sešel právě i s Klausem, musel před setkáním vyprázdnit své kapsy,“ popisoval redaktor Reflexu.

Televize JOJ se za své pochybení omluvila hned v úterý, kdy v rychlém zahraničním zpravodajském bloku uvedla věc na pravou míru. „Týdeníku Reflex se podařilo nachytat naši televizi na svou fikci o kleptomanii prezidenta Václava Klause. Fikce glosovala konání českého prezidenta na návštěvě v Chile, kde si před kamerou strčil do kapsy protokolární pero,“ zaznělo v omluvném šotu. „Fikci se budeme asi vyhýbat v nejbližší době,“ dodal s úsměvem moderátor Novin TV JOJ Ján Mečiar.

TV Joj
Zdroj: ČT24/Joj.sk