Šafr povede kromě Reflexu i Blesk

Praha - Pavel Šafr (43) převezme od 1. května z postu nového ředitele skupiny Blesk vedení stejnojmenného českého deníku. Nahradí tak dosavadního šéfredaktora Vladimíra Mužíka (34), který odstupuje na vlastní žádost. Šafr kromě toho i nadále zůstane šéfredaktorem časopisu Reflex, který vede od roku 2008. Oznámilo to dnes vydavatelství Ringier Axel Springer CZ, kterému oba tituly patří.

„Ráda bych poděkovala Vladimíru Mužíkovi za vynikající a úspěšnou práci, kterou ve firmě v uplynulých deseti letech odvedl. Právě za jeho působení se Blesk stal nejvýznamnějším a nejvlivnějším deníkem na českém trhu,“ uvedla ke změně generální ředitelka vydavatelství Libuše Šmuclerová. Věřím, že Pavel Šafr bude v tomto trendu pokračovat, dodala.

Šafr vedl v roce 1993 Český deník, o rok později přestoupil na post šéfredaktora deníku Telegraf. Od roku 1997 až do roku 2000 byl šéfredaktorem Lidových novin, spolu s nimiž přešel v roce 1998 z vydavatelství Ringier ČR pod vydavatelství Mafra. V letech 2001 až 2006 pracoval jako šéfredaktor MF DNES, kde mimo jiné vedl projekt obsahové a grafické modernizace deníku. Od roku 2007 do května 2008 působil jako zástupce generálního ředitele a ředitel redakcí ve vydavatelství Economia. V červenci 2008 se stal šéfredaktorem společenského týdeníku Reflex.

Mužík řídil Blesk od podzimu 2006. Předtím působil čtyři a půl roku na Slovensku jako šéfredaktor deníku Nový čas. Blesk měl při jeho nástupu náklad přes 464 000 výtisků. V únoru letošního roku dosahoval denní průměrný prodaný náklad téměř 352 000 výtisků. Poklesem ovšem prošel celý trh deníků, takže si Blesk udržel pozici nejčtenějšího českého deníku.