Webový fest hledá české hudební talenty

Praha - Zpěváky a kapely z Čech, Moravy a Slezska hledá nový webový festival Český YouTube Fest. Do soutěže se zájemci mohou zapojit tak, že nahrají vlastní videoklip na server YouTube. Vítěz vzejde podle hlasování uživatelů videoportálu z devítky finalistů, které v prvním kole vybere porota v čele s písničkářem Xindlem X. „Je důležité podporovat interprety s vlastní tvorbou. Jinak by to mohlo dopadnout tak, že pod vlivem všech možných talentových soutěží budeme mít éter plný lidí, co umí hezky zpívat, ale nemají co říct. Takže jim repertoár budou psát stále ti stejní xindlové a česká hudební scéna se nikam nevyvine. A to by byla škoda,“ vysvětlil Xindl X.

Podmínkou soutěže je text skladby v českém jazyce. Z příspěvků vybere porota, v níž zasedne kromě Xindla X i frontman kapely Support Lesbiens Kryštof Michal, devět nejlepších interpretů, jejichž jména oznámí do 18. května. Vybírat šampiona budou uživatelé YouTube do 7. června.

První tři finalisté získají možnost nahrání vlastního videoklipu, přičemž vítěz si zahraje na letních festivalech JamRock, Prague City Festival a Sázavafest a na podzim dostane šanci vyrazit na vlastní koncertní turné. Jeho singl bude navíc nabídnut dramaturgům rádií k zařazení do playlistu vysílaných skladeb.

Projekt vzešel ze spolupráce hudebního magazínu iReport, Ochranného svazu autorského (OSA) a společnosti Google.