Český Bontonfilm padne do rukou skupině CME

Praha - Mediální skupina Central European Media Entreprises (CME), vlastník tuzemské komerční televize Nova, koupí od společnosti Bancroft a minoritních akcionářů stoprocentní podíl v předním tuzemském filmovém distributorovi Bontonfilm. Celková hodnota transakce se má vyšplhat až 12,5 milionu dolarů (zhruba 218 milionů korun), jak přiblížila Romana Wyllie ze společnosti CME, podle které by prodej Bontonfilmu mohl být dokončen v druhém čtvrtletí letošního roku. Prodej Bontonfilmu ještě musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Prezident a generální ředitel CME Adrian Sarbu:

„Bontonfilm je ziskovou společností s kladnou hodnotou OIBDA (hospodářský výsledek před zahrnutím finančních nákladů, daní, odpisů a amortizace), jež se okamžitě pozitivně odrazí na finančních výsledcích CME. Tato akvizice výborně doplňuje naše televizní působení na českém a slovenském trhu. Umožní nám maximalizovat hodnotu našeho archivu v obou zemích a zvýšit výnosy a OIBDA společnosti Media Pro Entertainment.“

Bontonfilm podle zatím neauditovaných výsledků vykázal v roce 2010 příjmy 37 milionů dolarů (646 milionů korun) a její ukazatel OIBDA činil 2,6 milionu dolarů (45,4 milionu korun). „Akvizice Bontonfilmu naplňuje strategii CME posílit její pozici jedné z největších vertikálně integrovaných mediálních společností ve střední a východní Evropě, zabývající se výrobou a distribucí audiovizuálního obsahu pro kina, domácí zábavu, televizi a nová média,“ podotkla Wyllie.

V současnosti nemá Bontonfilm žádné dluhy a kupní cena stoprocentního podílu v této firmě se skládá z počáteční částky v hodnotě 11 milionů dolarů. „Podmínkou je hotovostní zůstatek ve společnosti ve výši 36 milionů korun,“ uvedla Wyllie a dodala: „Další částka, momentálně odhadovaná na nejvýše 1,5 milionu dolarů, může být vyplacena prodejní straně v prosinci 2011, v závislosti na OIBDA dosažené Bontonfilmem za rok 2010, na výši hotovosti a provozního kapitálu ve firmě a na splnění určitých dalších závazků.“

Impérium Bonton se rozpadá již od roku 2001

Právě filmová distribuční společnost Bontonfilm tvoří zbytek zábavního impéria Bonton, jehož rozprodej začal v roce 2001. Tehdy celý holding dosáhl obratu 1,64 miliardy korun. Doposud se podařilo prodat distribuční společnost Panther (kupec David Hejnar), síť prodejen Bontonland (Miloš Petana), Ateliéry Bonton Zlín (Miloš Petana), muzikálovou produkci Hybernia (slovenská společnost Credit Partner), podíl v gramofirmě Sony Music/Bonton (Sony), Supraphon (Miloš Petana) a rádio Bonton (Lagardére). V závěru roku 2008 pak Bonton prodal i knižní vydavatelství Albatros, který koupila skupina jeho manažerů a private equity fondy.

Prodej Bontonfilmu měl být podle původních plánů uzavřen už do konce roku 2008, avšak kvůli hospodářské krizi nabral zpoždění. Majitelé Bontonfilmu se totiž obávali, že krize může mít nepříznivý vliv na výši nabídnuté ceny za stoprocentní podíl v této distribuční firmě.

Společnosti Bontonfilm připadlo na předloňském žebříčku filmových distributorů první místo. Filmy, které distribuovala, v roce 2009 utržily bezmála 432 milionů korun. Druhá byla s 394 miliony korun společnost Falcon. Společnost Bontonfilm v kinech exkluzivně zastupuje tradiční hollywoodská studia 20th Century Fox, Paramount, Universal a DreamWorks.

  • Bonton autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/296/29537.jpg
  • Kino zdroj: www.europa-cinemas.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1464/146312.jpg
Vydáno pod